Koliki se samo stereotipi vrte oko anoreksije i bulimije u svetu modelinga. Naravno, neke od manekenki koje gledamo na pistama su apsolutna kost i koža, a isto tako nisu netačne ni priče da ih agenti, fotografi ili dizajneri svojim komentarima (in)direktno teraju da na svoju ionako „labavu" kilažu, izgube još koji kilogram i tako službeno postanu anoreksične. Ipak, većina takvih priča su zlobne i ponekad sasvim neistinite anegdote.

Uzmite u obzir da su devojke vrlo mlade, da imaju brz metabolizam, genetske predispozicije za visinu i vitkost i da su se naprosto zato našle u tom poslu. Osim toga, kalorije se gube brzinom svetlosti u dinamičnom bioritmu profesionalne manekenke - putovanja, kastinzi, fitnes, probe, snimanja... One ne sede u kanclariji 8 sati dnevno.

Salatice vs. fast food

Šta to, dakle, jedu ti „slabašni" modeli koje gledamo na pistama i na stranicama modnih magazina... Da li je to samo list salate, sushi, jedna jabuka ili možda ništa? Odabrali smo menije nekih od najvećih imena: Agyness Deyn, Catherine McNeil i Doutzen Kroes. 

Catherine McNeil, barem prema mnogim fashion nagradama, trenutno je jedna od najtraženijih devojaka: oduševila je Maria Testina, napravila hrpu naslovnica za Vogue, otvorila i zatvorila više od jednog show-a ovih zadnjih modnih nedelja, a poseduje i „to nešto" dodatno u svojoj ličnosti, što joj osigurava nekoliko sledećih lepih sezona u srcu visokih sfera mode.

Catherine McNeil: Zdravo i lagano

Prema rečima Catherine McNeil u New York Magazine-u, nepotrebno je mučiti se, brojiti kaloriju po kaloriju, jer sve zavisi, više ili manje, od aktivnosti metabolizma. Ona započinje dan laganim doručkom koji se sastoji od kriške tosta sa light pekmezom i banane ili od žitarica sa suvim grožđem. Ručak je njen glavni obrok, koji bi se, na početku nedelje, svideo svakom nutricionisti, a to je: riba, kelj, pire krompir i cheese-cake... Ali kako nedelja odmiče, obrok postaje sve siromašniji, da bi se na kraju sastojao od salate i povrća. 

Večeru preskače barem dva puta, a ako večera, to su onda rezanaci sa piletinom. Catherine priznaje da ne voli da kuva, jer smatra da motanje oko šporeta znači da se onda i jede više od uobičajenog.

Apsolutno je pobornik zdrave ishrane, a kad joj se dogodi da gricka čokoladni cookie, odmah se opravdava izjavljujući da je to izuzetak...

Doutzen Kroes: Malo i često

Na sličan se način hrani i Doutzen Kroes, koja smatra da je tajna u dobrom balansiranju hranjivih stvari i čestim, malim obrocima. Doutzen, kada stigne, jede i po 7 puta dnevno. Tajna je, kaže, u raznolikoj prehrani, dobro balansiranim obrocima male količine, koji se uzimaju svakih dva do tri sata, kako bi metabolizam bio neprestano „zaposlen".

Izjava koju uvek ponavlja kada je novinari ispituju o tajni vitke linije jeste da je za lepotu najvažnija kombinacija tri faktora: dobrog i kvalitetnog sna, redovnog vežbanja i uravnotežene ishrane. Ok, to i sami znamo. 

Agyness Deyn: Slatko i nezdravo

Dugonoga plavuša, tanka poput štapića, trenutno jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki, Agyness Deyn tvrdi da jede sve, bez ikakvih izuzetaka. Na njenom tanjiru se često nalazi hrana koju većina žena, željna vitkosti, svakako mora da izbegava: pizze, hamburgeri, chili, slanina, palačinke, gazirana pića, velike količine čokolade...

Agyness kaže da mrzi kada je ispituju o dijetama, jer joj je postalo neprijatno da govori o tome kako se nezdravo hrani. Takođe, tvrdi da joj ide na živce što novinari misle da izmišlja (jer nemoguće je biti tako mršava i jesti takav junk), pa uz njeno ime vezuju raznorazne dijetalne menije koji sa njom nemaju veze.

Agyness ponavlja kako naprosto nikada nije imala problema sa linijom i kako uopšte ne treba da pazi šta jede. Njeni dani su, dodaje, tako ispunjeni obvezama, "letenjima" sa angažmana na angažman i s posla na posao da veruje kako se ne bi mogla da se ugoji čak ni kada bi želela.

U svakom slučaju, prava srećnica!

izvor: femina.hr