Vitamin mladosti = vitamin E

Ovaj snažni antioksidans slavan je po svom izuzetno pozitivnom dejstvu na zdravlje i izgled kože. Fantastičnim antioksidativnim delovanjem štiti kožu i organizam od štetnog uticaja oksidativnog stresa, čime sprečava prevremeno starenje i razvoj bolesti. Za žene je važan i zato što pozitivno utiče na menstrualne tegobe, kao i na snižavanje holesterola, zaštitu srca, jačanje imuniteta te zdravlje reproduktivnog sistema.

Vitamin sunca = vitamin D

Najveće količine ovog za život neophodnog vitamina, dobivamo sintezom u našoj koži pod uticiajem sunčevih zraka. U prošlosti, dok je čovek većinu vremena boravio na otvorenom, naše telo ga je dobivalo u izobilju. Ali danas, u vreme kada većinu godine provedemo u zatvorenom prostoru, a pogotovo zimi kada sunca i prirodno ima znatno manje, vitamin D postaje jedan od najdeficitarnijih vitamina među ljudskom populacijom. Vitamin D postiče apsorpciju kalcijuma te time direktno deluje na povećanje gustoće kostiju i prevenciju osteoporoze, pogotovo izraženu među ženama. Ujedno je važan i za jačanje imuniteta, očuvanje mišićnog sustava i protiv upala.

Vitamini energije = vitamini B kompleksa

Vitamine B kompleksa čini 8 vitamina koji učestvuju u preko 300 enzimskih reakcija u našem telu. Većina B vitamina utiče na povećanje energije i dobro raspoloženje kao i dobar san i zdrav apetit, a neki su i posebno važni, pogotovo tokom trudnoće, poput vitamina B9 (folna kiselina). Žene vole vitamine B kompleksa jer i direktno utiču na rast i čvrstoću kose i noktiju te na zdravlje i lepotu kože (pogotovo biotin poznat i kao vitamin kože).

Mineral snage = gvožđe

Jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, posebno je ključan u reproduktivnoj fazi života žene, ali i nakon nje. Njegova ključna uloga jeste izgradnja crvenih krvnih zrnaca koja opskrbljuju vitalne organe i tkiva kiseonikom, a prvi pokazatelj manjka jeste konstantan umor i manjak energije. Stoga manjak gvožđa koji kod žena najčešće nastaje zbog neadekvatne prehrane, bezmesne (vegetarijanske) ishrane ili obilnih menstrualnih krvarenja, često dovodi do anemije, pa se obavezno preporučuje nadoknada putem dodataka ishrani.

Mineral lepe kože = cink

Cink je neveovatno važan mineral u ženskom organizmu jer pozitivno deluje na rast kose te izgled kože i noktiju. Mnogi problemi kože poput akni, dermatitisa i sl., kao i krhki nokti s belim mrljama, posledica su manjka cinka u organizmu. No osim delovanja na lepotu, cink je važan i za imunitet, pravilan rad reproduktivnih organa, a pomaže i kod (pred)menstrulanih tegoba.

izvor: elle.hr