Nije lako, znamo. Naročito kada dan startuje sa gomilom nekakvog bezukusnog semenja koje bi trebalo zameniti divan, ukusan i bogat sendvič ili omlet sa vašim omiljenim nadevom, palačinke koje obožavate.

Ali moguće je imati obe stvari u jednoj, zaista jeste.

Tajna zdravog i ukusnog doručka je u žitaricama celog zrna i pomno odabranim protenima koji se kombinuju sa svežim voćem ili povrćem. Ovi sastojci su vaš saveznik za početak dana sa jelom koji će vam napuniti baterije, a pritom nećete mučno žvakati zalogaj po zalogaj.

Doručak zaista jeste najvažniji obrok. Tako da ukoliko dan počnete sa svežom hranom, te žitaricama celog zrna koje nisu samo saveznik vaše linije, već i zdravlja čitavog organizma,  dobićete savršen start. I još nešto, nismo zaboravili ni proteine. Oni su i ukusni, ali i vrlo važni kao sastojak vašeg prvog obroka, koji zaslužuje da bude ukusan.

Zato smo probrali nekoliko najukusnijih recepata, koji ako postanu deo vaše rutine biće vam zahvalne ne samo vaše butine, već i čitav organizam.

Omlet od banane

Sastojci: 2 belanca, pola banane, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika bademovog mleka, 2 kašike grčkog jogurta, pola šolje sitno seckanih jagoda i jedna i po kašika putera biljnog porekla.

Priprema: Izgnječite bananu viljuškom i dodajte bademovo mleko, sve dobro promešajte, potom ubacite prašak za pecivo i belance i mutite viljuškom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Smesu izlijte na zagrejan tiganj sa rastopljenim puterom, pecite omlet sa obe strane 3 do 4 minuta. Kada je gotovo mažite sa mešavinom grčkog jogurta i jagoda.

Prolećna kajgana

Sastojci: 3 belanca, 1 kašika bezmasnog mleka, 1 kašika svežeg bosiljka, 2 kašike sitno seckanog praziluka, pola šolje sitno seckanog brokolija, jedna kašika maslinovog ulja, so i biber.

Priprema: Zagrejte tiganj sa uljem i ubacite praziluk i brokoli, pržite 3 do 5 minuta. Dodajte belanca i mleko, mešajte sve zajedno na laganoj vatri narednih pet minuta ili dok ne bude gotovo. Pospite svežim bosiljkom i začinite solju i biberom po ukusu. Kajganu možete služiti i na parčićima heljdinog ili ječmenog hleba.

Mafini sa jabukama

Sastojci: 200 grama sitnih ovsenih pahuljica, 200 grama pirea od jabuke, 2 belanca, 3 kašičice suvog grožđa i 2 kašike stevije.

Priprema: Sve sastojke sjedinite i dobro umutite, a potom sipajte u kalupe za mafine. Pecite na 200 stepeni i povremeno proveravajte čačkalicom da li je testo pečeno.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija