Najčešči simptomi mogu da alarmiraju na razne zdravstvene tegobe, pa tako i na to da metabolizam "ne radi dobro", naročito ako vas muči umor, konstantna iscrpljenost ili potreba za šećerom...

Zato u nastavku pročitajte koji simtomi ukazuju na usporen metabolizam. 

1. Jako ste umorni

Mnoge stvari mogu biti razlog umora, uključujući očigledne faktore kao što su nedostatak sna i umor. Međutim, ako ste često umorni, to može da bude alarm na usporeni metabolizam, jer telo ne može dovoljno brzo hranu koju pojedete da pretvori u energiju. 

2. Suva koža i kosa

Kada metabolizam ne radi dobro, telo ne može dovoljno brzo da obnavlja ćelije važne za zdravlje kože i kose koje postaju suve. Suvoća kože i kose može da ukazuje i  mnoge druge stvari, npr. lošu ishranu.

3. Potreba za slatkišima 

Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da telu treba energija. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osećate veliku potrebu za slatkišima i hranom bogatom skrobom, to može da znači da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je potrebna telu. 

4. Gojite se uprkos zdravoj hrani koju jedete

Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže da održavate zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se gojite, vrlo verovatno je reč o sporom metabolizmu. 

5. Stalno vam je hladno

Metabolizam takođe "daje" telu toplotu, a ako on radi sporo, posledica će biti stalan osećaj hladnoće. To ćete posebno osetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali s nekoliko slojeva da biste se ugrejali. 

6. Raspoloženje vam se stalno menja

Konstantan osećaj iscrpljenosti - jer se vaš organizam "muči" kako bi preradio hranu može da bude rezultat česte razdražljivosti i da vam se raspoloženje stalno menja.

Izvor: Zadovoljna 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/