Radite samo cardio

Većina dama kada odluči da vežba ima običaj da šta god da radi, bilo da trči ili pliva, ili samo ide na traku, to radi jednim te istim tempom. Koji je po običaju, umeren. Da se ne lažemo niko od vas ne očekuje da se odmah preforsirate. Početak i mora da bude umeren, ali vremenom je potrebno malo pojačati težinu svog treninga. Na primer, ako trčite, ok je da u početku, nekih 3, 4 kilometara trčite polako, ali zatim još minimum kilometar treba stati na gas. Potom možete i da brzo hodate, ali je potrebno izazivati sebe, jednako koliko i opuštati.

Dižete tegove od kilogram ili ih uošte ne dižete

Naravno da ne očekujemo od vas da odmah dižete po nekoliko kilograma, ali samo jedan je pomalo kids thing, zar vam se ne čini? Takođe, veliki broj žena u potpunosti izbegava tegove, jer su uverene da će to promeniti njihovu fizionomiju stvarajući mišićnu masu koju ne žele. Ali to je sasvim pogrešno uverenje. Žene ne mogu tako brzo da nabace mišićnu masu kao muškarci, a dizajnje tegova može da im pomogne da brže sagore kalorije. Za sve one koje još uvek nismo ubedili, savetujemo da probaju Pilometriku, vrstu treninga koja je osmišljena da proizvede brze, moćne pokrete koji će poboljšati strukturu mišića i mišićnih refleksa.    

Vežbate bez dovoljno unošenja tečnosti

Još jedna velika greška! Kada vežbate, bilo da ste na jogi, fitnesu, ili trčite, morate kraj sebe da imate flašicu vode i nikako ne smete da vežbate na potpuno prazan stomak. Zato, ako ste jutarnji tip osobe, pre vežbanja pojedite bar nešto laganu. Neku voćku ili musli, i nikako nemojte da zaboravite da s vremena na vreme popijete vodu. Vaše telo dehidrira i troši se pa mu je i te kako potreban unos tečnosti.  

Izvodite vežbe pogrešno

Ovo je čest slučaj, pogotovo sa jogom. Niti dišete kako treba, niti se istežete pravilno, a većinu figura izvodite krajnje pogrešno, a to je kao da uopšte ni ne radite jogu. Isti slučaj je i sa pilatesom, i drugim vežbama koje iziskuju da ispratite sve što instruktor pokazuje. Ako vam je već teško da ispratite sve vežbe onda pokušajte da uzmete neke tri, četiri koje možete da izvedete pravilno. Čučnjevi, sklekovi, osnovne vežbe koje angažuju celo telo.

Preskačete zagrevanje i ne istežete se dovoljno

Većina dama kada dođe u teretanu odmah ide na traku i samo trči. Ako ste već odvojili neko vreme za vežbanje, onda se bar nekoliko minuta pre trake istegnite, ne biste li se zagrejali. Takođe je poželjno da na kraju to isto uradite. Ovo će vam pomoći da umanjite rizik od povreda, i da više iskoristite vežbe.

Imate običaj da se preforisirate

Da. Iz jedne krajnosti u drugu. Ili sve radite umereno, bez dodatnog napora, pojačavanja treninga, ili krenu da rade vežbe kao da se spremaju za maraton ili Olimpijske igre. Ako ste bivša atletičarka ili neko ko intenzivno vežba, onda je ok što mislite da ste sledeći Bolt, ali ako ste tek krenuli da vežbate i to se svodi na harder / faster/ longer, ubrzo ćete imati žešću upalu od koje se nećete oporaviti tek tako. 

Očekujete rezultate odmah!

Za sve je potrebno strpljenje pa i za vežbanje. Nijedan rezultat ne dolazi preko noći i ne možete da očekujete da idete u teretanu jednom nedeljno, jedete fast food intenzivno i odmah da smršate i da se zategnete. Vežbanje bez zdrave ishrane i upornosti, odnosno istrajnosti se ne računa. A toliko žena želi odmah da vidi rezultat da odmah posle nekoliko meseci odustane, jednostavno prestane da ide na vežbe.  

Pravite česte pauze

Ukoliko birate da radite sa laganim tegovima koji nimalo ne istežu vaše mišiće, ili često pravite pauze pa trening završite zevajući i bez mrvice znoja, moguće je da samo otaljavate vežbe. Na početku niko od vas ne očekuje da uradite sve, ali nakon nekog vremena biste morali manje da pauzirate.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/