Urme su izuzetno dobra hrana za probavni sistem. Kao jedna od namirnica sa najsnažnijim antiparazitskim delovanjem, urme na sebe vežu, uništavaju i iz tela putem probavnog trakta iznose parazite, kvasce, plesan i druge gljivice, kao i teške metale, štetne bakterije, viruse i druge otrovne patogene.
To ih svojstvo čini najdelotvornijim sredstvom protiv nabujale kandide - uprkos široko poznatoj, neistinitoj informaciji da hrane kandidu. Urme, takođe, podstiču proces uspostave peristaltike creva, vraćaju im normalnu funkciju nakon crevnih bolesti čija je posledica nemogućnost pravilne eliminacije nesvarene i trule hrane iz creva.
Takođe su idealne za sportiste i ostale aktivne osobe jer sadrže dosta kalijuma i voćnog šećera, savršenih materija za mozak i mišiće koji koriste glukozu kao gorivo tokom vežbanja.
Urme sadrže gotovo 70 bioaktivnih minerala (puno veći broj minerala nego što je to dokumentovano) koji podržavaju zdravlje nadbubrežnih žlezda kako bi lakše obavljale svoje funkcije. Izuzetno su zdrava hrana za srce zahvaljujući rekordno visokim i nepoznatim količinama aminokiselina.
Aminokiseline u urmama, kao što je leucin, podižu količinu kalijuma na najveći nivo, što je važno za održavanje i jačanje mišića i živaca. To takođe sprečava širenje mlečne kiseline telom u trenucima stresa. Urme imaju i antikancerogena svojstva, pa bi trebale biti obavezna hrana za sve koji žele sprečiti bolest i postići optimalno zdravlje.
Da biste iskusili maksimalan efekat urmi, u jednom danu pojedite od četiri do šest komada.
Želite li bolji san, dva sata pre odlaska na spavanje pojedite jednu urmu.
Za dublji doživljaj svoje najdraže meditacije, pojedite tri urme pre nego što počnete meditirati.
Domaći musli (granola) od sirovih urmi (za 1 - 2 porcije)
Ovaj je recept savršen za sve koji su stalno u pokretu. Pripremite veću količinu, stavite u posudu i držite je u frižideru pa ćete uvek imati spremnu užinu. Kombinacija slatkog i slanog prijaće celoj porodici. Možete je jesti kao užinu, samu ili uz smutije ili porciju voća.
Sastojci:
2 šolje urmi, bez koštica
¼ šolje kokosovog brašna
¼ šolje badema
¼ kašičice morske soli
Priprema: Sve sastojke mutite u blenderu dok ne dobijete smesu grublje teksture. Granolu ili musli stavite u staklenu posudu i čuvajte u frižideru, najduže dve nedelje.
Izvor: Sensa.hr
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti