Kako banana postaje sve zrelija i počinju da se javljaju braon tačke, povećava se i nivo razina šećera u njoj...
Banane su mnogima najdraže voće - ukusne su i vrlo praktične, jer ih možemo poneti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu su zaista velike. Svako ko voli banane, često preferira da ih jede u njihovoj različitoj fazi - jedni vole zelene, drugi tek lagano žute banane, trećima su draže one koje već imaju smeđe tačkice.
Ali da li ste znali da se sadržaj hranljivih vrednosti drastično menja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema braon?
Dok je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog skroba koji se u našem telu ponaša poput vlakna. Takva vrsta skroba kontroliše nivo šećera u krvi, čime može značajno da utiče na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže pri snižavanju holesterola.
Osim toga, kada jedemo bananu koja je praktično potpuno zelena, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih. Takođe, zelena banana ima nizak glihemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.
Kada dospe u svoju žutu, ali još uvek čvrstu fazu, u banani počinju da se stvaraju antioksidanse koji naše telo štite od brojnih bolesti.
Na sledećoj stranici pročitajte šta se događa u organizmu jedete zrele banane: