Banane su mnogima najdraže voće - ukusne su i vrlo praktične, jer ih možemo poneti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu su zaista velike. Svako ko voli banane, često preferira da ih jede u njihovoj različitoj fazi - jedni vole zelene, drugi tek lagano žute banane, trećima su draže one koje već imaju smeđe tačkice.

Ali da li ste znali da se sadržaj hranljivih vrednosti drastično menja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema braon?

Dok je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog skroba koji se u našem telu ponaša poput vlakna. Takva vrsta skroba kontroliše nivo šećera u krvi, čime može značajno da utiče na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže pri snižavanju holesterola.

Osim toga, kada jedemo bananu koja je praktično potpuno zelena, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih. Takođe, zelena banana ima nizak glihemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada dospe u svoju žutu, ali još uvek čvrstu fazu, u banani počinju da se stvaraju antioksidanse koji naše telo štite od brojnih bolesti.

Na sledećoj stranici pročitajte šta se događa u organizmu jedete zrele banane: 

PageBreak

Jedan je od tih antioksidanasa je dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. Ali uprkos ustaljenom mišljenju, nutricionistkinja Adda Bjarnadottir naglašava da dopamin u banani nije zaslužan za podizanje našeg raspoloženja. Naime, dopamin iz banane ne dolazi do ćelija mozga, već samo igra ulogu antioksidansa.

Kako banana postaje sve zrelija i počinju da se stvaraju braon tačkice, u njoj se značajno povećava nivo šećera, te ova voćka više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze.

Ipak, još uvek sadrži veliki nivo antioksidansa i može značajno da utiče na opštu sliku našeg imuniteta.

Banane koje mnogi izbegavaju ili ih koriste samo u testima za kolače ili popularne palačinke sa samo tri sastojka su braon, zrele banane. Iako su one vrlo slatke i njihov nivo hranljivih sastojaka je već pri samom kraju, još uvek sadrže kalijum, elemente koji značajno mogu da pomognu u borbi protiv osteoporoze, kao i da snižavaju blago povišeni krvni pritisak i pomažu u borbi s menstrualnim bolovima.

Dok su banane u ovoj fazi, lakše ih je svariti, pa su idealne za osobe koje se muče s probavnim smetnjama.

Izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/