Kako bismo očuvali zdravlje, bili produktivni i puni energije vrlo je važno dobro se naspavati. Nedostatak sna može imati ozbiljne posledice po naš organizam, može loše uticati na metabolizam, usporiti memoriju, oslabiti imunitet, izdržljivost i koncentraciju, a uticaće i na povišen krvni pritasak, te učiniti da se loše nosimo sa stresom, na posletku in na lepotu da nam koža postane suva.

Sve to čini nas bezvoljnima i otežava uspešno obavljanje svakodnevnih obveza, ali utiče i na naš društveni život. Kako bismo sprečili neželjene posledice neispavanosti prvu pomoć obično tražimo u šolji kafe, talnije u nekoliko njih tokom dana. 

Međutim, postoji nekoliko načina uz pomoć sebi možemo pomoći u danima kada nas je insomnija iscrpila i pretvorila nas u hodajućeg spavača.

To su prvenstveno zdrave energetske namirnice, mnogo tečnosti, pozitivan stav i mudrost u organizovanju, pomoći će nam da ovakve dane preživimo bez previše muke.

Mnogo, mnogo vode i sasvim malo kafe

Voda neguje i jača telo, te je iz tog razloga izuzetno važno opskrbiti se dovoljnom količinom ove blagotvorne tečnosti. Takođe, ukloniće toksine iz tela, ubrzaće metabolizam, kožu učiniti blistavom i elastičnom, a pomaže i u podizanju raspoloženja i uravnotežava broj elektrolita u telu. Voda poboljšava funkcije mozga i odlična je za hidriranje naših mišića, zbog čega ćemo se osećati odmornije i poletnije. Dok sa druge strane kofein u kafi utiče na porast hormona stresa, kao i na dehidriranost organizma što takođe nikako nije povoljno za naše telo.

Zeleniš, hrana bogata proteinima i zdravim mastima.

Zeleno povrće, pogotovo sveže, pomoći će nam da se naše telo napuni energijom. Jaja, piletina, riba, sitan sir, orašasti plodovi, mahunarke i grčki jogurt namirnice su koje će vam vratiti energiju i barem malo nadoknatiti nedostatak sna. Na primer čorba od kelja ili kupusa idealan je izbor za ručak onih dana kada biste najradije zaspali usred dana.

Vežbajte

Fizička aktivnost, pogotovo na otvorenom podstaći će lučenje hormona sreće, pa ćemo se bolje osećati i vratiti energiju koja nam je toliko potrebna. Takođe, sunčeva svetlost povećaće količinu vitamina D u našem telu što će nas takođe učiniti jačima i zadovoljnijima.

Autosugestija

Ukoliko ćete čitavog dana razmišljati o tome koliko ste umorni i koliko vam nedostaje energije, osećate će se još iscrpljenije. Vedre misli, pozitivan stav i uveravanje samog sebe da je sve u redu i da imate dovoljno energije, da vam ništa ne predstavlja problem i da iako teško, ipak možete uraditi sve dnevne zadatke, poprilično će pomoći da se nosite sa nedostatkom sna.

Pojednostavite svoj raspored

Dan kada ste umorni i iscrpljeni nije nikako vreme kada bi trebalo da probijate svoje granice i obarate lične rekorde. Biti Wonderwomen je divna i inspirativna misija, no i superžena mora malo odmoriti i usporiti tempo. Kada vam je dan težak odradite samo one zadatke koji su neophodni, hitni i bitni, a ostale ostavite za malo kasnije. Kada ste umorni zaboravite na multitasking jer to čak i za najbolje verzije naših osoba ume neslavno da se završi. Prema tome, imajte na umu da je ključ u jednostavnosti, rešite ono što morate, nasmešite se i potrudite se da zaspite ranije.

Preuzeto sa portala: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/