Morska trava je upravo sledeća namirnica koju bi trebalo da uvrstimo u ishranu, jer se radi o jednoj od namirnica s najvećom količinom nutrijenata. Ako se pitate o čemu se zapravo radi, i kako uopšte da konzumirate morsku travu, odgovore na to pitanja pročitajte u nastavku. 

Morska trava je sveobuhvatni izraz kojim se opisuju sve biljke i alge koje rastu u moru i okeanu. Bogata je vitaminima i mineralima, dok istovremeno sadrži jako malo kalorija. Na primer, 100 g sirove morske trave sadrži samo 26 kalorija.

Iako je tanka i sadrži jako malo kalorija, u sebi sadrži vrlo velike količine nutrijenata. Za početak, odličan je izvor joda, koji je ključan za zdravlje štitne žlezde. Morska trava je odličan izvor vitamina C koji pomaže dobrom funkcionisanju imunog sistema, kao i gvožđa koje pomaže u prenosu kiseonika i energije kroz telo.

Uz to, bogat je izvor vitamina A, aminokiselina, brojnih vitamina iz B grupe, kao i kalijuma i magnezijuma koji su dobri za vaše kosti i srce.

Morska trava je čest sastojak u jelima azijske kuhinje. Možete je pronaći u sušiju, a u japanskim restoranima čak možete da naručite salatu od morske trave. 

Na sledećoj strani pročitajte ko ne sme da konzumira morsku travu:

PageBreak

U nekim prodavnicama možete pronaći i sušenu morsku travu u obliku grickalica. Ako ste u potrazi za namirnicom koju ćete koristiti umesto testenine, probajte kelp rezance (koji se prave od morskih algi), a sadrže vrlo malo kalorija.

Možete da isprobate i spirulinu, plavo-zelenu algu koju možete da ubacite u vaš jutarnji smuti, a koja će vam dati potrebne proteine, vitamin B i gvožđe. Iako je grickanje morske trave načelno dobra stvar, ne treba sa njom preterivati. 

Većina ljudi bi trebalo da pojede ogromne količine kako bi im zasmetala, ali su neke vrste morske trave vrlo slane. Takođe, ako imate problema s bubrezima, štitnom žlezdom ili visok krvni pritisak, svakako se posavetujte sa svojim lekarom pre konzumacije morske trave.

Izvor: finirecepti.net.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/