Radi se o niskokaloričnoj uravnoteženoj ishrani s doziranim proteinima uz epizode povremenog posta.

Ono što je izuzetno zanimljivo kod novog istraživanja je činjenica da osim mršavljenja, ovakav način ishrane može poboljšati eliminaciju toksina uskladištenih u masnom tkivu, a dijeta dodatno poboljšava zdravlje srca i smanjuje oksidativni stres.

Koncept dijete

Dijeta je bazirana na 4 do 6 manjih obroka dnevno od kojih svaki uključuje 20 do 25 grama proteina.

Za žene je predviđen unos od 1200 kalorija, a za muškarce 1500 kalorija. Od ukupnog energetskog unosa 30 posto čine proteini, masti 25 posto, a ugljeni hidrati 45 posto. Jednom nedeljno se posti uz unos od 300 do 450 kalorija iz bijlnih izvora bogatih antioksidansima.

(Konačan spisak: 8 najzdravijih namirnica na svetu)

Gubitak suvišnih kilograma može poboljšati memoriju

Naučnici su ispitivali učinak dijete nakon 12 nedelja pridržavanja, a rezultate su upoređivali s uravnoteženom dijetom za zdravlje srca. Dijeta za zdravlje srca podrazumevala je unos od 1900 kalorija uz preporučeni unos makronutrijenata.

Analiza je pokazala da je nakon 12 nedelja nova dijeta imala jednak uspeh kao i dijeta za zdravlje srca, a osim kilograma, pratilo se i smanjenje arterijske ukočenosti, oksidativnog stresa kao i oslobađanje organizma od toksina.

Nakon 52 nedelje, nova dijeta se ipak pokazala učinkovitijom u poređenju s uravnoteženom dijetom za zdravlje srca. Naime, nova dijeta je bila bolja u održavanju postignute telesne mase kao i u smanjenju arterijske ukočenosti pa se uz nju organizam učinkovitije rešavao toksina.

(Najbolji detoks: Kako da izbacite toksine za 48h)

Mršavljenjem se oslobađaju toksini

Određeni toksini iz okoline akumuliraju se u našem masnom tkivu.

Tokom mršavljenja, masno tkivo se troši zbog čega dolazi do otpuštanja ranije uskladištenih toksina u krvotok. Iz tog razloga postoji bojazan da oslobođeni toksini mogu da naškode osobama koje su na dijeti i uzrokuju različite poremećaje u organizmu poput hormonskih poremećaja, bolesti srca i karcinoma. Ipak, ovo istraživanje je to demantovalo pokazujući da kod uravnoteženih dijeta organizam sam učinkovito izbacuje toksine.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/