Većina od nas čula je za bezglutensku ishranu, ali koliko zapravo znamo o glutenu?
Gluten je lepljiva supstanca koja se nalazi u gotovo svim žitaricama, a smatra se da je upravo on uzročnik mnogih zdravstvenih problema, posebno onih vezanih za gojaznost i probleme sa metabolizmom.
Mnogi nutricionisti reći će vam da ste rešili većinu svojih problema, ako iz ishrane potpuno izbacite gluten, ali postoje i neke popularne zablude o glutenu, u koje verujemo, a ne bi trebalo:
1. Bezglutenska ishrana poboljšava probavu
Ne postoje pouzdani dokazi da će nam se probava poboljšati, ako iz ishrane izbacimo gluten. Uostalom, potpuno izbacivanje glutena iz ishrane, podrazumeva i znatno smanjen unos vlakana, što prilično može usporiti naš metabolizam i negativno uticati na probavu.
Ostatak teksta proćitajte OVDE
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>