Sedelački način života, a i smanjeno kretanje, kao i obilnija jela zimi itekako utiču na oblikovanje mišića zadnjice. Sad kada je zima uskoro iza nas, vreme je da se uhvatite u koštac s tim. Fitnes trener Branimir Vajda donosi predstavlja nekoliko vežbi kojima možete učvrstiti zadnjicu, a glavna prednost im je u tome što naglasak stavljaju na položaj karlice.

Obrati pažnju na položaj karlice

Čvrsti mišići zadnjice vrlo su važan pokretač tela i učestvuju u ravnotežnim kretnjama važnim za prevenciju od padova i povreda. Ako želite da zategnete zadnjicu ne treba da vežbate do iznemoglosti, već su bitne upornost i disciplina. 

Pet načina da izvajate noge kao modeli

Branimir Vajda tvrdi da je mnogo vežbi već napisano, snimljeno i objavljeno s ciljem postizanja lepših i oblikovanih mišića zadnjice, ali se javlja razlika u postizanju rezultata koji mogu biti željeni ili neželjeni.

''Neželjeni rezultati su produkt izvođenja pokreta baš kao na slici ili videu, dok neki drugi delovi tela postaju zategnutiji (npr. mišići leđa) ili obim raste na pogrešnom mestu (npr. obim natkolenice). Problem je u uglu zadnjice kada se izvodi vežba i nemogućnosti postizanja svesne mišićne kontrakcije mišića zadnjice. Funkcija mišića zadnjice jeste da fiksiraju karlicu kod raznih pokreta koje radimo u svakodnevnom životu ili treningu i ne možemo dobiti jačinu mišića ako nismo u rasponu prirodnih amplituda i položaja karlice.''

Ostatak teksta pročitajte OVDE

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>

https://www.instagram.com/elleserbia/