Zaštita imunološkog sistema je od vitalne važnosti u ovom periodu. Jak imuni sistem čuva telo od virusa i bakterija i ključ je za sprečavanje svih oboljenja. 

Izbor zdravog načina života najvažniji je, kao i uzimanje suplemenata po potrebi. Kada je reč o suplementima, vitamin D je neophodan da bi se telo održalo zdravim, ali i da bi moglo da se izbori sa respiratornom infekcijom u slučaju infekcije korona virusom.

Vitamin D pojačava efekte monocita i makrofaga u borbi protiv patogena, a koji su važan deo imune odbrane i takođe pomažu u smanjenju upala.

Naročito u toku hladnijih dana, kada nema puno sunčevih zraka mnogi ljudi se suočavaju sa manjkom ovog vitamina.

Istraživanja su pokazala da može da pomogne i u zaštiti disajnih puteva, piše britanski list Expres.

Manjak vitamina D može uticati na imuni sistem, jer vitamin D pojačava urođeni imunitet tako što reguliše lučenje antimikrobnih peptida koji pojačavaju odbranu tela.

"Nedavna meta-analiza je pokazala da vitamin D ima umirujući efekat na infekcije respiratornog trakta", kažu iz svetske zdravstvene organizacije.

Procenjuje da bi dopunjavanje hrane vitaminom D smanjil slučajeve oboljevanja.

U studiji je navedeno: "Čini se da je vitamin D sposoban da inhibira plućne upalne reakcije istovremeno poboljšavajući urođene odbrambene mehanizme protiv respiratornih patogena."

Izvor: stil.rs