Nikada nismo provodili ovoliko vremena kod kuće, što se naravno odrazilo i na našu liniju. Višak slobodnog vremena doprineo je tome da češće pribegavamo slatkišima i brzoj hrani, kao i da mnogo više sedimo i ležimo, a manje se krećemo. A telo - to sve oseti i pokazuje.

Nezadovoljstvo raste, baš kao i broj kilograma, a vi svake nedelje započinjete i prekidate novu dijetu, razočarani svojom (ne)sposobnošću samokontrole? Možda ste samo suviše ambiciozni. Promenite taktiku i rezultati neće izostati.

1. Postavite realne i izvedive ciljeve

Ne biste smeli da izgubite više od jednog kilograma nedeljno. Sve više od toga je štetno i može izazvati gubitak mišićnog tkiva.

2. Ne preskačite obroke

Navikli ste da preskočite doručak, pojedete nešto usput za ručak, te se prejedete za večeru? Sad ste pak izbacili gotovo sve obroke, ali kilogrami se ne tope brzinom kojom ste to očekivali. Promenite način i ritam svoje prehrane. Pet manjih obroka dnevno, umesto konvencionalnih tri, pomoći će metabolizmu da radi brže.

Vitki do proleća: drastične dijete su out, in je promena načina života!
Foto: Unsplash

Dijeta sa pomorandžama i jajima: Kako da za dve nedelje izgubite 15 kilograma

3. Ne zaboravite zeleni čaj

On će pomoći organizmu da se reši nakupljenih masnoća i holesterola. Pijte ga u više navrata tokom dana.

4. Uvedite raznovrsne namirnice

Ključ uspeha je uravnotežena prehrana koja uključuje raznovrsne namirnice. Naravno, ograničite unos onih opasnih za vašu liniju.

5. Ukinite šećere

Ali ne i masti. Višak šećera koji dobijamo iz hrane taloži se kao salo, dok će vam uravnotežen unos masti pomoći – doprineti osećaju sitosti i boljem raspoloženju.

6. Dopustite sebi cheat meal

Jedan od razloga zašto ljudi često odustanu od dijete je prejaka željaza svojim omiljenim “otrovom” - nečim suviše slanim, masnim ili superkaloričnim. Jednom nedeljno obradujte sebe svojom omiljenom nezdravom namirnicom bez griže savesti - a onda se vratite u režim.

Izvor: elle.hr