Svi znamo da je poslovica "Po jutru se dan poznaje" jedna velika istina, ali isto tako većina nas ujutru ustaje s mukom uz nekoliko odloženih alarma.

Način na koji započinjemo dan je važan, zato je bitno da usvojimo neke rituale koji će poboljšati kompletno stanje organizma.

Konzumiranječaše tople vodena prazan stomak ima brojne benefite nazdravljepa nek to bude prva stvar koju ćete uraditi nakon što ustanete iz kreveta.

Pomaže kod mršavljenja

Istina je da to što ćete ujutru da popijete čašu mlake vode neće smanjiti broj koji će vaga da pokaže kada stanete na nju, ali ovaj ritual ubrzava metabolizam.

"Konzumiranje tople vode dodatno čisti probavni sistem i sprečava nadutost, te pomaže izlučivanju viška tečnosti u telu", tvrde nutricionisti.

Rešava infekcije disajnih puteva

Ako imate infekciju grla isinusa, praktikujte da popijete ujutru čašu mlake vode.

"Ako imatezapušen nospomaže u čišćenju i otvaranju disajnih puteva jer toplota će brže pročistiti sluz. Temperatura tečnosti koju pijemo može da utiče i na simptomeprehlade", kaže dr. Nesoči Okeke-Igbokve.

Utiče na zdravlje zuba

Da čaša mlake vode na prazan stomak utiče nazdravlje zuba, manje je poznato, ali stručnjaci ukazuju da je to odličan ritual.

"Neke bele plombe zbog hladne vode mogu da se stisnu i na taj način odvoje od zuba", kaže ona i upozorava da vodite računa da voda ne bude prevruća. Preporuka je da budesobne temperature.

Podstiče probavu

Topla vodastimuliše protok krvi prema crevima i poboljšava rad probave.

Ona dodaje kako za razliku od hladne, topla voda brže hidrira. U kombinaciji s hranom bržeotapa masti koje su zbog toga lakše probavljive.

Smanjuje bolove

Topla voda postiče protok krvi prema tkivima i omogućuje opuštanje mišića, što utiče nasmanjenje bolova.

"To pomaže kod svih vrsta bolova, od menstrualnih grčeva do bolova u zglobovima. Dodatno, ako popijete toplu vodu pre odlaska u krevet,brže ćete zaspati i duže ćete biti siti, pa se nećete noću buditi zbog hrane. A i kada se probudite, bićete sveži", kaže dr. Petre.

Izvor: lepaisrećna.rs