Objedinjeni pojam citrusi podrazumeva agrume obogaćene vitaminima, a u njih ubrajamo limune, narandže, mandarine, klementine, pomelo, grejp i limetu.

Oni obiluju vitaminom C, pa ih zato često koristimo zimi kako bismo se zaštitili od prehlade, ali izuzev toga, njihova delovanja su vrlo širokog spektra. Značajno jačaju i štite imunološki sustav, krvne žile, kožu čine mekšom i generalno imaju vrlo široku upotrebu (koriste se učestalo u kozmetičkim proizvodima za lepotu, zdravlje, kupke, sapune i sl.).

Najčešće ih konzumiramo u svežem obliku ili kao sokove. Upravo zbog njihove bogate nutritivne vrednosti, sadržaja u kojem su u većoj meri zastupljeni vitamini i minerali, vrlo su pogodni za održavanje dijete.

Citrus dijeta se odnosi na poseban način ishrane koji traje 15 dana (3 ciklusa po 5 dana), a ono što biste mogli da očekujete u tom periodu jeste gubitak od najmanje 7 kilograma.

Prilikom ove dijete nije dopušteno unositi alkoholna pića bilo koje vrste. Namirnice se mogu unositi i tople i hladne, a preporučljivo je da se niti jedna namirnica ne izostavi prilikom održavanja dijete jer je izrazito bitno držati se uputstva.

Ova dijeta podrazumeva i određenu detoksikaciju organizma, a ono što su stručnjaci utvrdili jeste da je za veliki deo gubitka težine zaslužan gubitak vode.

Nedostaci ove dijete se većinom vežu uz oštećenje zubne gleđi ili pojave gorušice što je uzrokovano kiselošću agruma. Ova dijeta se ne preporuča ljudima sa viskom krvnim pritiskom i dijabetesom, kao ni onima kojima je dijagnostifikovan gastritis i slične bolesti želuca (zbog kiselosti agruma).

U nastavku donosimo jelovnik za prvih pet dana, a nakon toga je potrebno vratiti se na prvi dan i ciklus ponoviti još dva puta. Ova dijeta često ne pruža dugoročne rezultate tako da se treba paziti tzv. jo-jo efekta. Takođe, ukoliko se sprovodi duže od preporučenog može da našteti zdravlju. 

 Pre dijete konsultujte se sa svojim lekarom ili nutricionistom.

DORUČAK (trebalo bi da ostane isti kroz svih 15 dana)

– 1 narandža ili pola grejpfruta ili čaša limunade od pola limuna bez šećera (po potrebi zasladiti medom) à leti se može zameniti lubenicom (1 parče)

– 1 dvopek (integralni), te 1 šoljice kafe ili čaja po izboru

RUČAK 1

– 1 narandža

– 1 tvrdo kuhano jaje

– Kisela pavlaka

VEČERA 1

– 2 paradajza ( može se zameniti i sa 2dl kuvanog paradajza)

– 2 tvrdo kuvana jaja

– Pola zelene salate ili 1 krastavac (po želji)

RUČAK 2

– 1 narandža

– 1 jaje

– 1 kisela pavlaka uz dva integralna dvopeka

VEČERA 2

– 125 g mlevene junetine

– 1 paradajz

– 1 narandža

– 1 dvopek

– 1 šoljica kafe ili čaja po želji

5 NAMIRNICA ZA PROČIŠĆAVANJE I HIDRATACIJU MASNE KOŽE: Uključite ih u ishranu i primetićete razliku za kratko vreme
Unsplash/Danilo Alvesd 

RUČAK 3

– 1 narandža

– 1 tvrdo kuvano jaje

– 1 kisela pavlaka

– 1 glavica salate (ili zameniti sa dva krastavca)

– Bilo koji napitak bez šećera

VEČERA 3

– 125 g mlevenog mesa (po izboru)

– 1 narandža

– 1 dvopek

– 1 šoljica kafe ili čaja

RUČAK 4

– 125 g svežeg sira

– 1 paradajz (ili 1 dl kuvanog paradajza)

– 1 dvopek

VEČERA 4

– 125 g mlevenog mesa

– 2 paradajza

– 1 jabuka

– 1 dvopek

RUČAK 5

– 200 g kuvanog mesa ili ribe

– 1 paradajz

– 1 dvopek

VEČERA 5

– pola kilograma kuvanog povrća (šargarepa, grašak ili krompir)

– 1 kuhano jaje

– 1 paradajz