„Neskladni odnosi delova oka koji učestvuju u procesu prelamanja svetlosti dovode do toga da neke osobe imaju dioptriju. Upotreba lasera na ulaznom mestu za taj proces, odnosno na rožnjači, omogućava da je remodelujemo laserom i pristupimo uklanjanju dioptrije“, navodi dr Tatjana Mrđa-Radosavljević, specijalista oftalmologije iz Miloš klinike, u sedmoj epizodi serijala „MediGroup Preporuka".

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da najmanje milijardu ljudi širom sveta pati od kratkovidosti ili dalekovidosti. Tradicionalna rešenja za probleme sa vidom poput naočara i kontaktnih sočiva zastupljena su svuda na svetu, ali mogu ograničiti slobodu tokom mnogih aktivnosti, dok kontaktna sočiva često zahtevaju teže održavanje, potencijalno peckanje u očima ili povećan rizik od infekcija. Zato za mnoge ljude lasersko skidanje dioptrije predstavlja trajno i efikasno rešenje za oslobađanje od naočara i kontaktnih sočiva.

FEMTO Lasik i PRK metoda

U Srbiji se primenjuju dve glavne procedure za lasersku korekciju dioptrije - FEMTO Lasik i PRK metoda. Specijalna bolnica za oftalmologiju Miloš klinika ekskluzivno koristi FEMTO laser za ovu svrhu već od 2015. godine, dok se PRK metoda primenjuje više od dve decenije.

„Ove dve metode se razlikuju u pristupu tkivu rožnjače i brzini oporavka. FEMTO Lasik može efikasno i trajno da reši najčešće probleme sa vidom poput kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Predstavlja modernu tehniku korekcije vida koja uključuje precizno oblikovanje rožnjače pomoću lasera, eliminaciju dioptrije Excimer laserom i prirodnu obnovu rožnjače. Ovaj postupak brzo unapređuje vid promenom ugla kroz koji svetlosni zraci ulaze u oko“, otkriva dr Mrđa - Radosavljević.

Pripreme za proceduru, oporavak i efekti

Pre samih zahvata, obavlja se pregled prilikom kojeg se vrši merenje vidne oštrine, uzimanje očnog pritiska, i provera suznog filma kao bitnog elementa da li je neko kandidat. Takođe, procena da li je moguće izvesti lasersku proceduru uklanjanja dioptrije zavisi i od tipa dioptrije.

Ko su idealni kandidati?
Lasersko skidanje dioptrije preporučeno je tek nakon navršene 18. godine života, i neophodno je da dioptrija bude stabilna, odnosno da nije rasla neko vreme.

 FEMTO Lasik metoda se radi u kapljičnoj anesteziji, pa uspavljivanje pacijenata nije potrebno. Vid se znatno poboljšava već nakon nekoliko minuta, dok se potpuna jasnoća postiže u periodu od svega dva do tri sata. Nakon operacije prvih sedam dana pacijenti mogu imati pojačanu suvoću očiju, pa su veštačke suze obavezan vid terapije.

Procedura i oporavak nakon PRK metode se razlikuje, te je u slučaju primene ove metode – pun efekat vidljiv nakon sedam do deset dana.

"PRK metoda se savetuje pacijentima sa tanjom rožnjačom, jer podrazumeva uklanjanje površinskog sloja rožnjače radi korekcije dioptrije. Sam operativni zahvat traje oko desetak minuta, nije bolan, oporavak je brz, a eventualne nelagodnosti mogu trajati do 48 sati", naglašava dr Mrđa-Radosavljević.

Specijalna bolnica za oftalmologiju, Miloš klinika, koja je deo MediGroup sistema, pruža širok spektar oftalmoloških usluga, uključujući lasersko skidanje dioptrije. Ukoliko želite da poboljšate vid, iskoristite specijalne popuste do kraja decembra za lasersko uklanjanje dioptrije u Miloš klinici. Nova, snižena cena obavljanja PRK metode iznosi 50 hiljada dinara po oku, dok je FEMTO lasik metoda snižena na 69 hiljada dinara po oku. Za sve dodatne informacije i zakazivanje pregleda, posetite web stranicu.