Samo dve porcije masne ribe nedeljno, poput lososa, tune, skuše, haring ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u British Medical Journalu.

Riba pruža omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjivanje upalnih procesa u njemu, kardiovaskularnom sistemu i drugim ćelijama.

Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primer Britanija, devedeset procenata dece i dve trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko telo ne može da proizvede samo.

Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 ispitanika i više od 20.000 obolelih od raka dojke.

Zbog načina prehrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što takođe utiče na rizik od pojave raka dojke.