Najnovija studija sa Iowa State University je pokazala da kada pokušamo da procenimo koliko smo čaša vina popili, ne možemo da se oslonimo na neko standardno prosuđivanje.

Na to koliko ćemo vina popiti utiče nekoliko različitih faktora, kao što je veličina i boja staklene čaše, vrsta vina koje pijemo, ali i to da li čašu držimo konstantno u našoj ruci ili je odlažemo na neku površinu.

Studija je otkrila da kada je postojao veliki kontrast između vina i čaše (na primer crno vino u providnoj, klasičnoj čaši za vino), ljudi su manje pili. S druge strane, oni koji su u providnoj čaši pili belo vino, popili su više vina, odnosno 9% više o drugih.

Oblik čaše, kao i to da li čašu držimo isto utiče na to koliko ćemo popiti. Učesnici koji su stalno držali u rukama čašu vina popili su 12. 2 % više vina od onih koji su je odlagali, dok su oni koji su pili iz šire čaše, a ne iz standardne, pili 11. 9 % više od drugih.

Neko logično objašnjenje zašto nas belo vino više od crnog "mami" je teško pronaći. Možda providna čaša i skoro bezbojna tečnost  kreiraju optičku iluziju koja čini da mislimo kako je čaša prazna i treba da je napunimo? U svakom slučaju ne treba zaboraviti, pogotovo kada se vraćamo sopstvenim vozilom kući, da nisu sve čaše za vino “kreirane” isto.