Znate onu da sunce ne prži jednako tokom proleća i leta? E pa neko je prilično pogrešio ili zaboravio činjenicu da su klimatske promene transformisale sva doba, pa tako i proleće!
Ovih dana dok čekamo da zvanično otpočne jedan od najlepših perioda godine (april i maj, divota!), svedoci smo da sunce greje kao da je jul, a ne sredina marta. Iako sunčevi zraci prijaju i vedre, nije na odmet da se podsetimo koje namirnice nam vraćaju energiju nakon preteranog izlaganja suncu:
Riba
Većina morskih plodova sadrži omega 3 masne kiseline koje štite kožu od sunčevih zraka. Tu svakako prednjači losos i druge crvene ribe koje su bogate antioksidantom koji se zove astaksantin (najmoćniji karotenoid). Plus, sve ribe su bogate proteinima i selenijumom koji su vitalni za obnovu kože.
Nar
Pokušajte da u ishranu što više u vidu salate konzumirate nar. Ovo voće ima visok nivo antioksidanta i štiti od upaljenja kože. Hranljivi sastojci u naru služe kao prevencija od UV zraka koji može da izazove rak kože.
Zeleni čaj
Možda vam čaj baš i nije na vrhu omiljenih prolećnih napitaka, ali bi trebalo da bude. Zeleni čaj sadrži moćan antiksidant EGCG koji se bori protiv upaljenja kože tako što neutrališe slobodne radikale koji određuju nivo rizika od upale kože. Ovaj čaj takođe usporava pojavu bora, s obzirom da je bogat kvercetinom koji štiti kožu.
Višnje
Odličan predlog za desert jer sadrže melatonin koji štiti od UV zračenja i koji pomaže u obnovi upaljenje kože, tako što stimuliše rast novih ćelija. Uostalom, višnje su takođe bogat izvor vitamina C koji je od vitalnog značaja za rad kolagena koji utiče na pojavu bora.
Pečurke
Pečurke sadrže ekstremno visok nivo selenijuma, mineral koji utiče na rad peroksidasa, moćnog antioksidanta koji se bori protiv slobodnih radikala. Ne treba zaboraviti ni vitamin B koji se takođe nalazi u pečurkama.