Kada se na istom mestu nađu dva jedinstvena majstora, poput Uroša Ivoševića i Vuka Štefanovića, čiji je pristup gastronomiji poznat u celom regionu, i koji restoranima donose Michelinovu preporuku, tada rezultat može da bude samo uživanje u ukusima koje očekuju pravi ljubitelji fine dining iskustva.

Upravo oni su kreatori ponude i domaćini u novootvorenom restoranu GIG na Novom Beogradu, koji se nalazi na vrhu naše must-see (and try!) liste za 2023. godinu. U nastavku donosimo 5 razloga da posetite ovaj jedinstveni koncept koji spaja vrhunsko gastronomsko iskustvo i neponovljivi umetnički doživljaj.

DSC07459-Edit.jpg
Sergej Gavrilov 

 1. HRANA NAPRAVLJENA OD ORGANSKIH SASTOJAKA

Sezonska, sveža i domaća hrana nadzire se celim putem, od semena do stola, i poziva na gozbu dobrih, starih ukusa, čije su arome gradivne u našem sećanju. Prirodna i organska svojstva namirnica proističu iz specijalnih biodinamičkih bašti i sa planinskih pašnjak, što doprinosi neuporedivom gastronomskom iskustvu.

Sony-9722ccccccc-scaled-e1669712645190.jpg
Sergei Gavrilov/@gavrilovsergphoto 

2. UMETNOST U SVAKOM DETALJU

Možda je hrana početak i kraj gastronomskog iskustva, ali ono što se dešava između takođe je značajan segment našeg utiska. Ovaj restoran napravio je simbiozu kreativnosti, umeća i stvaralaštva koji doprinose celovitosti usluge i uzdižu je na viši nivo. Naime, uniforma koju je kreirala naša renomirana umetnica Marta Jovanović u okviru koncepta ''Umetnik je radnik'' 2016. godine jeste uniforma koju nose zaposleni u GIG restoranu. Umetničkom pečatu posebno doprinosi i minimilastička keramika Igora Milićevića, kao i vajarska remek-dela Miloša Radenkovića u obliku kašičica za kavijar od volovskih rogova i klub kolica za usluživanje.

3. ARHITEKTURA INSPIRISANA PRIRODNIM MATERIJALIMA

Enterijer restorana GIG je projektovao beogradski arhitektonski studio Fluid. Koncept BIO - ogranskih vina i hrane je ispraćen i u projektovanju kroz formu i materijalizaciju. Preovladavaju prirodni materijali kao što su drvo i kamen. Jednobrazna površina poda od microtopping-a bez vidjlivih podela naglašava brisan prostor oplemenjen lukovima na plafonu karakterističnim za podrume vina, kao i kamenom oblogom na zidovima u kojoj su umetnute drvene police za vina. Organski i mekan prostor upotpunjuje i nameštaj čiju formu karakterišu zaobljeni detalji i materijalizacija od drveta.

image00018.jpg
Sergej Gavrilov 

4. VINSKA KARTA SA NAJCENJENIJIM VINIMA IZ CELOG SVETA

U GIG vinskoj karti naći ćete najcenjenija vina iz celog sveta, nastala od grožđa koja se uzgajaju biodinamičkim ili organskim putem. Vina iz IMPERATOR vinarije imate priliku da probate u tasting delu restorana, u okviru kog se nalazi i shop.

Svakako tu je i preporučeni meni sa uparivanjem vina:

  • Plavorepa tuna/sila
  • Bisk od kozica
  • Špecle sa botargom/traminac
  • Bujabes /rizling
  • Najbolje od staroplaninske jagnjetine/pinot noir
  • Obrazi od mangulice ala perkelt/bordeaux blend
  • Sirevi/vino somaliea
  • Poslastice /kasna berba
Sony 9173.jpg
Sergei Gavrilov/@gavrilovsergphoto 

5. VODA KOJA POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE

Još jedna činjenica koja govori u prilog tome da se ovde vodilo računa o svakom detalju jeste ta da voda koja se služi u restoranu odležava na kristalima koji utiču na dobru energiju. Pa, ako još uvek niste bukirali svoj sto u restoranu GIG, učinite to sada i doživite iskustvo kao nikada do sada na našim prostorima.

Sony 7461.jpg
Sergei Gavrilov/@gavrilovsergphoto