Priredila: Nataša Atanacković

NEVENA FILIPOVIĆ (27), pevačica i profesorka pevanja
(na slici)
Nevena je džez/rok/ fado pevačica rođena u Smederevu, gde je završila osnovnu i nižu muzičku školu. Srednju muzičku završila je u Beogradu, studije džez pevanja u Gracu (Austrija), nakon čega se vratila u Beograd. Tada je oformljen cover bend Milioneri, sa kojim i danas sarađuje i nastupa.

U meduvremenu je postala i stalni član orkestra Maja Volk & Beogradski fadisti, sa kojima nastupa i kao glumica u koreo-drami Lisabonska priča. Već dve godine predaje pevanje u prvoj poprok školi pevanja u Beogradu, Master Blaster Studio. Kao prateći vokal sarađuje sa Bajagom i bendom Vila Filozofina.

Takođe svira bas gitaru i trubu. Zanimljivo je da je već u osmoj godini života imala prvi nastup, sa četrnaest prvi solistički koncert, a muzikom se bavi profesionalno od petnaeste.

MARIJA STRAJNIĆ (26), arhitektkinja i fotografkinja
Marija je student doktorskih studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a pored toga bavi se fotografijom i dizajnom.

Ove godine je učestvovala na nekoliko međunarodnih projekata, od kojih su najznačajniji Trinaesto arhitektonsko venecijansko bijenale (predstavljala je Srbiju projektom Jedan:sto), zatim izložba fotografija Dust & Scratches u moskovskom Muzeju moderne umetnosti i saradnja sa brendom Diesel na projektu 55DSL (jedna od njenih fotografija bila je deo prolećne kolekcije koja promoviše nove mlade fotografe širom sveta).

Fotografije objavljuje u raznim magazinima, od kojih se izdvajaju Dazed & Confused, Neon, Pig, Vice i SPBN.

Trenutno radi na svojoj prvoj fotografskoj knjizi, pod nazivom Peti element. Najviše uživa u slaganju fotografskih narativa na svom veb-sajtu.

PageBreak


BRATISLAV MILENKOVIĆ (29), grafički dizajner i ilustrator
(na slici)
Bratislav se školovao na Fakultetu primenjenih umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Radio je kao art direktor u agenciji Popular Bruketa & Žinić. Danas zajedno sa Nemanjom Jehličkom i Nikolom Zmajevićem ćini Lorem Ipsum, studio sa fokusom na dizajn i ilustraciju.

U njegovom portfoliju su projekti za klijente kao što su magazini Computer Arts, Cap&Design, Wired, kao i Mikser festival, Moritz Eis, Plus 8 Records, Sofi sapuni...

Radovi su mu objavljeni u brojnim publikacijama i izlagani u zemlji i inostranstvu.

Najveće zadovoljstvo pronalazi u istraživanju odnosa tipografije i ilustracije. Trudi se da svaku ilustraciju učini što slojevitijom, ostavljajuci posmatraču priliku da, projektujući sebe na rad, iskonstruiše njeno značenje i otkrije detalje koji pričaju priču. Trenutno radi na samostalnoj izložbi ilustrativnih slova.

TAMARA PEŠIĆ (24), grafička dizajnerka
Tamara Pešić je freelance grafička dizajnerka iz Niša. Diplomirala je ove godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za grafički dizajn.

Zaljubljenik je u tipografiju i grafiku i trenutno vredno radi na svojoj prvoj familiji fontova. Učestvovala je na tipografskoj radionici ćirilice Tipoberba 2011. i 2012. godine u organizaciji Tipometra, čiji je cilj negovanje i očuvanje ćirilicnih fontova.

Radovi su joj publikovani u izdanjima o ambalaži, izdavača Choi’s Package i Sendpoints Publishing Co, zatim u španskom magazinu Una Buena Barba i Plástica, kao i Design and Design BOOK OF THE YEAR za 2012. godinu.

Tamara je sarađivala sa Francuskim institutom u Nišu, SKC-om u Nišu, UK Parobrod u Beogradu, španskim časopisom Una Buena Barba itd.

NEMANJA KNEŽEVIĆ (27), fotograf
Nemanja je dokumentarni fotograf iz Beograda. Član je samoorganizovanog foto-kolektiva Belgrade Raw. Uređuje veb-foto platformu Blenda na portalu Designed.rs.

Samostalno je izdao dve knjige fotografija: Acdcnyc i India. O sebi ne voli da priča, kaže da o njemu mnogo više govore njegove fotografije.

VALENTINA BROŠTEAN (29) slikarka i ilustratorka
Valentina Broštean je umetnica rođena u Novom Sadu, a trenutno živi i radi u Torinu, u Italiji. Završila je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je do 2011. godine bila zaposlena kao stručni saradnik na katedri za grafičke komunikacije.

Svoj stil definiše kao figurativni pop-nadrealizam, a njene slike inspirisane su elementima pop kulture, začinjene i obavijene velom bajkovitog i izmaštanog. Pored tradicionalnih slikarskih tehnika, Valentina istražuje i polje digitalnog kolaža, gde fotomanipulaciju kombinuje sa ručno oslikanim delovima gradecći na taj način svoje nadrealne svetove. Izlagala je na velikom broju grupnih izložbi širom Evrope i u SAD. Juxtapoz, New Web Pick, Candy, Castle i drugi internacionalni magazini koji se bave vizuelnom kulturom publikovali su njene radove.

Valentina je dobitnica više nagrada iz oblasti vizuelne umetnosti, a među njima izdvaja kao najdražu Zlatnu plaketu 2009 – Zlatno pero Beograda, međunarodnog bijenala ilustracije za knjigu Zašto bubamare jedu ljude autora Željka Katanića.
PageBreak
JELENA KOSTIĆ (27), fotografkinja
(na slici)
Diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti, na smeru Grafika, odsek Fotografija, u klasi profesora Branimira Karanovića.

U setu fotografija koje je snimila za diplomski rad nastala je fotografija The Princess and the Pea, koja je 2009. godine ušla u izbor deset najboljih amaterskih fotografija koje je Svetska fotografska organizacija (Sony WPO) izabrala u Kanu. Za istu fotografiju dobila je pohvalu žirija na Drugom svetskom bijenalu studentske fotografije u Novom Sadu 2009. godine.

Jelenine fotografije objavljene su u magazinima: Proffesional Photographer, Signum, ELLE, ELLE Decoration, ReFoto, Politika, Gloria, Bazar itd., a izlagala ih je na izložbama u Srbiji, Grčkoj, Engleskoj i Francuskoj.

SONJA MARUNIĆ (31), modna dizajnerka i slikarka
Sonja je magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine.

Nikita Denmark je naziv njene prve modne kolekcije, u kojoj se susreću slikarsko umeće i smisao za modu.

Sonja se bavi istraživanjem čvrstih formi, jasnih krojeva i suprotstavlja različite materijale, kao što su nežni i prozračni naspram čvrstih i konstruktivnih.

Imperativ je u vrhunskom kvalitetu prirodnih materijala koje koristi, kao i u izvanrednoj izradi, a puno pažnje pridaje ručnoj izradi i unikatnosti svakog komada.

Sonja kaže da kreira odeću za savremenu ženu koja se ne boji da bude drugačija i primećena, ženu koja je istovremeno elegantna i avangardna, a koja pre svega ceni kreativni proces stvaranja svakog komada.

TEODORA TADIĆ (19), muzičarka
Teodora je mlada Beograđanka koja je najpre završila nižu, a zatim i srednju muzičku školu, odsek Klavir.

Početkom srednje škole spontano je, slušajući džez i bluz, odlučila da počne da svira saksofon, kada se i upisala u nižu muzičku školu za saksofon.

Ubrzo je dobila želju da se priključi nekom bendu, što se ostvarilo u leto 2010. godine, kada ju je prijatelj upoznao sa momcima iz benda CheGuerillaz, i od tada zajedno nastupaju.

Tako smo i mi sa više strana saznali da „moramo da čujemo tu devojku koja sjajno svira saksofon“.

Inače, Teodora je i brucoš Medicinskog fakulteta u Beogradu, a kaže da je jedan od najboljih osećaja koji je iskusila ona energija koju na bini proizvodi sa svojim bendom.PageBreak


IVAN KNEŽEVIĆ, (28), plesač
(na slici)
Pre 20 godina Ivan je sa drugarima napravio prve plesne korake u plesnoj školi Beodance, gde je ostao do danas.

Kao dete, za koje su govorili da nije talentovano za ples, počeo je da nastupa na takmičenjima u latinoameričkim i standardnim plesovima. Ako ne poslednji, bio je plasiran među poslednjima. Bio je zahtevan prema sebi, uporan, zaljubljen u ples i nastavio je da vežba. Danas iza sebe ima 19 titula državnog prvaka u sportskom plesu. Predstavljao je Srbiju na evropskim i svetskim prvenstvima.

Zanimljivo je da je Ivan diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata, gde sada završava svoju doktorsku disertaciju na modulu za nuklearnu, medicinsku i ekološku tehniku.

Stalno je zaposlen u JP Nuklearni objekti Srbije. Kaže da mu je ples i dalje na prvom mestu.

MARIJANA ORŠOLIĆ (25), grafička dizajnerka, ilustratorka i animatorka
Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjena grafika (predmeti Animacija i Pismo).

Marijanini radovi su objavljeni u publikacijama Curvy i Semi-Permanent. Učestvovala je i izlagala na manifestacijama DMY u Berlinu, EduZgraf u Zagrebu, Belgrade Design Week i Mikser u Beogradu, a njena animacija pod nazivom Mister Sloff prikazana je na festivalima u Grčkoj, Češkoj, Portugalu, Sloveniji i Beogradu.

BRANKA NEDIMOVIĆ(27), fotografkinja
Diplomirala je fotografiju na Akademiji umetnosti BK u klasi profesora Milana Aleksića. U dosadašnjim fotografskim projektima Branka se bavila širokim rasponom tema: od samoreprezentacije kroz režiranu fotografiju do dokumentarne fotografije.

Aktivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Sa grupom francuskih umetnika izdaje magazin pod nazivom CHUT!. Dobitnica je prve nagrade Emergent Lleida 2010 fondacije Sorigué za seriju fotografija Nestali.

Radi kao saradnik u Beo_Projectu i na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu. Učestvuje kao jedna od tri fotografkinje dokumentarnog filma francuske umetnice Brigitte Bauer Three of us, koji će biti prikazan u okviru programa Marseille Provence 2013 European Capital of Culture, na festivalu alternativne fotografije Voies Off u francuskom gradu Arlu.

IVANA DAMJANOVIĆ (28), dizajnerka nakita i aksesoara
Ivana je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru za unutrašnju arhitekturu. Tokom studija, razvila je interesovanje za skulpturu i kostim.

Primenjujući stečeno znanje iz različitih oblasti, pre četiri godine počela je da izrađuje nakit. Godine 2009. oformila je sopstveni brend Koishi. Nakit je stvoren iz sirovog materijala koji je paljen, potapan u kiseline, topljen i udaran ćekićem, za svega nekoliko minuta.

Kako Ivana kaže, nedisciplinovano i neobuzdano, u naletu inspiracije. S druge strane, izrađuje i kolekcije koje su veoma pažljivo planirane i dizajnirane, a u njima je glavni fokus na ljudskoj anatomiji i organskoj strukturi.
PageBreak

MILICA VUČKOVIĆ (23), slikarka i tatoo majstor
(na slici)
Milica je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Slikarstvo. Upisala se na master studije na istom fakultetu, a trenutno sprema svoju drugu samostalnu izložbu.

Svoje slike opisuje kao mračne i teške, možda pomalo i morbidne, ali veruje da se dopadaju ljudima zato što se sa njih čita iskrenost.

Uporedo sa slikarstvom, bavi se i tetoviranjem i od toga živi. Sebe smatra veoma srećnom što je u mogućnosti da radi posao koji voli. Inače, Miličin hobi su ekstremni sportovi: zimi vozi snowboard, a leti surfuje.

NEMANJA NIKOLIĆ (25), slikar
Nemanja je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i trenutno je na doktorskim studijama slikarstva na istom fakultetu. Dobitnik je više nagrada i priznanja, od kojih je poslednja nagrada za crtež iz Fonda „Vladimir Veličkovic“, koju svake godine dodeljuje beogradska galerija Haos.

Takođe, Nemanja je inicijator Umetničkog prostora U10, koji za cilj ima predstavljanje i afirmaciju mlade generacije vizuelnih stvaralaca. Ovaj prostor Nemanja vodi sa još šest umetnika i u njemu je od maja ove godine realizovan niz grupnih i samostalnih izložbi uz propratni program u vidu predavanja, vođenja i javnih prezentacija. Nemanja trenutno radi na svom novom animiranom filmu, a pored video-produkcije izražava se i u tradicionalnim formama crteža i slike.

UNA GAŠIC (31), muzičarka
Unina najveća strast je muzika, a kako kaže, u slobodno vreme studira arhitekturu. Najviše vremena provodi praveći muziku u bendu Bitipatibi, koji postoji već tri godine.

Ovog meseca izašao je njihov prvi album, pod nazivom Lešnici divlji, koji se može preslušati na Bandcamp stranici benda. Una opisuje muziku benda kao melodičnu, pitomu, muziku koja mora da ima jasnu zvučnu sliku, a tekstove ljubavne i vedre.

STEFAN UNKOVIĆ (26), grafički dizajner, ilustrator, muzičar i ulični umetnik
U proteklih nekoliko godina Stefan je učestvovao kao autor, kustos ili predavac u različitim projektima iz domena vizuelnih umetnosti – Outside Project (2006), Incredible Machine, A3Format, SuperSizeZine, BELEF (2008/9), StreetArt Radionica KZM Savski venac (2009/10), Dis-patch festival (2010), Dizajner autor ili univerzalni vojnik (2012). Izlagao je u Lajpcigu, Malmeu, Berlinu, Firenci. J

edan je od osnivača nezavisne etikete SuperSizeShe, kroz koju je organizujuci koncerte, izložbe i radionice sarađivao sa više od 50 muzičara i umetnika iz zemlje i sveta. Član je benda Tough Guys of America.

ELLE vam predstavlja svoje favorite sa domaće kulturne scene. Obratite pažnju na ono što rade ovi mladi ljudi, njihovo vreme tek dolazi.