Njene ilustracije su vedre, razigrane, živopisne, a taj svet potrebniji nam je sada više nego ikada. Jarke boje upotunjuju još snažniji karakteri koji ne samo da popravljaju raspoloženje, već i navode na razmišljanje. Zbog toga smo odlučili da baš ona ilustruje ELLE oktobarski digital issue. 

Ko je Anushka, a ko Ana Vukosavljević, o čemu sanjaju, šta ih raduje, gde nalaze utočište?

Anushka je sininim pod kojim radim ilustracije na kojima su pretežno prikazane devojke. One su šarene, razigrane i pozivaju na sreću. Lepota ilustracija leži u tome što ih svi drugačije interpretiraju. Neki se poistovećuju i vide sebe u njima, dok drugi vide svoje drage osobe. Ilustracije su primenjene na različite proizvode. Utočište pronalazim u stvaranju, mojim ljudima i prirodi.

Kada si shvatila da su ilustracije tvoj način izražavanja?

Kada sam napustila studije prava i odlučila da upišem grafički dizajn, shvatila sam da su ilustracije zapravo moja strast. Od tada nisam prestala da crtam.

Smatraš li da umetnost treba da ima samo estetsku namenu, ili i da treba da bude socijalno angažovana? 

Mislim da umetnost nikada nema isključivo estetsku namenu jer neminovno izaziva određena osećanja u nama. Smatram da svako treba da radi ono što voli. Nekoga pokreće umetnost koja je socijalno angažovana, a nekoga umetnost koja je, uslovno rečeno, lepa i to je u redu. Kada bi svi radili ono što istinski vole, svet bi bio lepše mesto.

coverAnushka (1)
Anushka 

Na osnovu boja, likova i motiva, rekla bih da tvoja umetnost unosi radost u život. Koji je tvoj cilj pri stvaranju, koju emociju i poruku šalješ?

Dobro si zaključila. Zadovoljstvo i sreća su moje vodilje. Stvaram kada sam srećna, a sam čin stvaranja me cini srećnom i živom. U skladu sa tim, moje ilustracije pozivaju na istinsku radost i razigranost na koju nekad zaboravimo da je u nama, a često je tražimo izvan nas. One služe kao neki podsetnik da je život lep i da uvek postoje sitnice kojima mozemo da se radujemo.

Kako sanjari žive realan život?

Tako što stvaraju svet u kojem žele da žive. ☺

Tvoje žene su sjajno stilizovane. Koliko ti je važan spoj mode i umetnosti?

Hvala ti. Veoma mi je bitan. Smatram da jedno ne ide bez drugog. Moda mi je uvek bila bitna. Pre nego što sam počela da se ozbiljnije bavim ilustracijom moda mi je bila medijum kojim sam iskazivala kreativnost. Sada sam to samo spojila sa devojkama koje ilustrujem.

Koliko ti je važna sloboda?

Mislim da je sloboda bitna u svim aspektima života i ona predstavlja odrednicu za to kakav ćemo život voditi. Sloboda izbora je bitna koliko i sloboda misli i dokle god radimo na tome da budemo slobodni, kvalitet života će nam biti sve bolji.

U tvojoj ponudi su umetnički printovi, razglednice, bookmarkovi, stikeri… na čemu trenutno radiš?

Trenutno radim na izradi sajta koji bi trebalo da bude gotov pre Nove godine, a ujedno radim i na kalendarima za sledeću godinu.

Šta želiš da budeš kad porasteš – šta to Anushka još nije dosegla?

Želim da nastavim da radim ono što volim i da stojim iza svojih odluka, a sve ostalo dolazi uz to. 

Intervju: Tara Đukić