On je jedan od najprominentnijih mladih pozorišnih reditelja. Iako je od svoje prve profesionalne režije „Kepler 452-B“ prošlo svega 5 godina, u profesionalnoj karijeri ima više od 10 režija, kako klasičnih tako i savremenih dramskih tekstova. Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima dva puta Specijalne nagrade na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić. Beograđanima vrlo dobro poznata predstava u njegovoj režiji – „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ – nagrađena je Sterijinom nagradom za najbolju predstavu na 68. Sterijinom pozorju.

Dobitnik ovogodišnjeg Elle Style Award priznanja za pozorište i režiju je Jug Đorđević, a u nastavku pročitajte njegov intervju za Elle.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

Sposobnost da sa svojim timom iznova pravim pozorišno žive i relevantne stvari u ovakvim producentskim uslovima u pozorištu danas. Možda je to trenutno nešto što smatram svojim najvećim uspehom.

Koji trenutak u karijeri je za vas bio najbitniji?

Ispostaviće se da je dobijanje Sterijine nagrade za najbolju predstavu na ovogodišnjem festivalu bilo od presudnog značaja za prepoznavanje mog rada, verujem da je i Elle nagrada za doprinos u pozorištu došla kao „posledica“ gore pomenutog priznanja. Mislim da je predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčić bila trenutak u mojoj karijeri koji je bio najbitniji, ona je otvorila mnogo vrata za moje dalje profesionalno usavršavanje. Stipendija Akademije umetnosti u Berlinu samo je jedna od divnih stvari koje mi je ova predstava donela.

Na putu do uspeha, šta vam je bilo najvažnije, ali i najteže da sačuvate?

Sačuvati sebe i svoju viziju otpočetka je bilo nešto najteže, i nešto sa čime se i dalje borim. Pregršt kompromisa nauštrb umetničke ideje koju ste sa svojim saradnicima detaljno promislili jeste nešto što mi i dalje teško pada. Količina energije koju utrošim da producentima objasnim koja je razlika između umetničarenja/umetničkog hira i nečega što je posledica aktivnog promišljanja i bavljenja materijalom ogromna je i iscrpljujuća. Ali, nadam se da ce doći vreme kada ćemo imati više sredstava i mogućnosti da u pozorištu ne pravimo tako velike kompromise.

MrdjaLoversStudioXELLE dobitnici-33.jpg
Mrdja Lovers Studio/� 2023 Mrdja Lovers Studio, all rights reserved. 

Savet ili misao koje ćete zauvek pamtiti?

Stara poslovica koja mi je mnogo puta u životu, a i u poslu, pomogla: „Strpljen - spasen“.

Šta za vas dana predstavlja Elle?

Jedan svetonazor koji pruža priliku čitaocima da se izmeste i dožive.

A Elle Style nagrada koju ste dobili?

Priznanje koje govori da pozorište nije elitistička zabava za malu grupu ljudi, i da van naših prašnjavih pozorišnih sala postoje ljudi do kojih naše ideje dopiru.

Izvor: ELLE/Teodora Bogdanović