U draftu stoji sasvim drugi uvodnik. O životnim lekcijama koje godinama slušamo, a ''ne čujemo'', dok ne postanemo spremni za njih. Baš kao i ljudima kojima smo godinama okruženi, ali ih ''ne vidimo'' dok ih ne ugledamo onog jednog pravog trenutka.

Bilo bi lepo da u ovoj državici mi, žene, možemo bezbrižno da pričamo o cveću i proleću, ljubavima i filozofijama, frizurama i haljinama... Ali ne možemo, jer ovo je samo državica, ne i država, ovo je samo svet u kome na pet minuta odahneš, a već iza ćoška čeka te neki novi produkt beskrupuloznog patrijarhata koji te steže za gušu. 

Nema vere u happy end i happily ever after dok svakog dana moramo da čuvamo glavu (i telo) od metaka, udaraca, masakra, zlostavljača, silovatelja, ubica, oduzimanje slobode i dostojanstva. Zato jačamo jedna drugu, kako kaže Vladica, izranjavane, do trenutka kada nam više nije potrebno da imamo mušku figuru pored sebe da bismo se osećale bezbedno i poštovano ili da bi nam neko verovao.

Ovog 1. oktobra kada slavna umetnica Malika Favre ilustruje ELLE website, bila je ideja da pričamo o umetnosti, manifestima i kreativnim svetovima, ali prekid programa usledeo je kao logičan sled dešavanja u ovoj državici, kao i svetu.

Zbog toga, ovo izdanje posvećeno je ženama, heroinama, viteškinjama. Onima zbog kojih smo osvestile da trpimo nasilje ili mobing, onima zbog kojih smo se usudile da odemo na važan zdravstveni pregled, da glasno pričamo o neravnopravnosti, nepravdi, traumi. I na kraju, onima zbog kojih smo izašle na ulice, sa kojima smo najžustrije protestvovale i gazile po razbijenim jajima, kličući za slobodu i čast. 

Nema bune glasnije od ženske, piše 100glava. ''Čuvarke porodičnih vrednosti smo mi. Mi rađamo, muškarci ubijaju. Od rata, silovanja, linča, biča pa sve do femicida. To su muška posla. Žene imaju preča posla u svetu uništenja - da ga sizifovski spasavaju.''

Eto mojih epskih junakinja.

Vladica. Minja. Radmila. Nina. Jelena. Milena. Katarina. Iva. Pa još jedna Iva. Marija. Branislava. Biljana. Hana. Dea. Mia. Andrijana... Spisak je nepregledan.

Ovog meseca, imena svojih važnih žena ispišite na papir kao vodilju i omaž, a onda hrabro, sa njima, krenite put oslobođenja, ali i isceljenja.

Nadamo se da ćete uživati u specijalnom oktobarskom web izdanju.

Tara Đukić,
web urednica