Zamislite da sa partnerom stojite na rubu stoletne šume. Sa svih strana, okružuje vas gorostasno drveće, koje čuva tajne prethodnih generacija. Želite da nađete izlaz iz tog lavirinta. Samo kad biste nekako raspetljali čvorove koji vas drže vezanim... Možda se suočavate sa teškoćama u komunikaciji sa partnerom – ne razumeta ga, a i sami se osećate neshvaćeno. Kao da govorite različitim jezicima, što vas oboje ostavlja ozlojeđenim i usamljenima.

Možda ste doživeli izdaju i više ne možete verovati partneru?
Ili se sve Vaše veze završavaju na isti način? Kao da Vam se iznova i iznova događa ista priča?
Možda su se između vas dvoje isprečile teškoće koje Vam ne dopuštaju da budete bliski?

Emotivne veze često liče na puzle kojima nedostaju delovi. Ono što određuje koliko ćemo biti zadovoljni svojim životom jesu odnosi, posebno partnerski. Oni su stub porodice i okosnica ličnog života. Zadovoljstvo, kao i nezadovoljstvo na ovom polju ogleda se u svim drugim sferama života.

Naša duša raste i razvija se kroz odnose, a najviše upravo kroz partnerski odnos. Kada se dvoje ljudi sretne i spoji u emotivnoj vezi, tu nisu samo njih dvoje. Svako od nas nosi sa sobom čitav energetski sistem – skup iskustava svoje porodice, uže i šire, predaka, i prijatelja. Zato je susret dve osobe u partnerskom odnosu susret dva različita sistema. Oni nastoje da se međusobno dopune, usaglase i iscele.

Zamislite koliko faktora treba uklopiti kako bi jedna veza bila uspešna! Eto odgovora na pitanje zašto je to ponekad tako teško.
Mi od predaka ne nasleđujemo samo karakteristike, kao što je boja očiju, klempave uši i talenat za pevanje. Nasleđujemo i emocionalne obrasce – predačka iskustva, neisceljene traume, potisnute tajne, nerazrešene sukobe, neizgovorena očekivanja...iz p

Ponekad uzroci izazova sa kojima se srećemo nisu očigledni. Nisu nam dostupni na kognitivnom nivou, već leže dublje. Oni čak ne moraju biti lično naši, već nasleđeni. Mogu ležati izvan nas samih, jer svako sa sobom nosi čitav energetski sistem. Porodične konstelacije mogu nam pomoći da ih istražimo.

Tokom seanse, u konstelacijskom polju događa se nešto čudesno. Alhemija emocija pleše sa kosmosom, donoseći isceljenje. I to ne samo onome ko je bio dovoljno odvažan da podeli deo svog života sa ostalima, već (možda i više) drugim učesnicima. Od voajera koji viri u tuđi život, mi postajemo svedoci mozaika tuđih sudbina, da bismo tokom procesa i sami došli do otrežnjujućih uvida o sopstvenom putu.

Zajedno sa drugima, sa kojima nas povezuje radoznalost, otkrivamo misterije svog postojanja i nevidljive sile koje oblikuju našu sudbinu. Nismo ni bili svesni koliko će nam se, dok svedočimo tuđim pričama, otkriti o nama samima. Kao raznobojna stakla kaleidoskopa, porodične konstelacije osvetljavaju tanane veze među dušama, kroz vreme i naraštaje. Svedočeći tuđem isceljenju, mi otključavamo vrata sopstvenog.

Zato ću, sa namerom da služi Vašem najvećem dobru, podeliti sa Vama priče svojih klijenata i praktične vežbe koje su njima pomogle.

Ljubavnica

Marina je dva puta prisustvovala konstelacijama pre nego što se odvažila da sama postavi temu. Pitala se zašto uvek pronalazi pogrešne partnere, koji su već u braku, i pristaje na ulogu ljubavnice. Ono što je tokom konstelacije isplivalo na površino jeste tajna u koju je Marina upletena u detinjstvu. Naime, kada je saznala da tata vara mamu, odlučila je da to nikome ne kaže, kako ne bi povredila njihova osećanja i dodatno narušila već poljuljan odnos. Na ovaj način, prećutno je počela da deli tajnu sa ocem. Osećala je da se sve više udaljava od mame zbog krivice koja ju je izjedala. Preuzela je odgovornost za tuđe sudbine, dajući sve od sebe da posreduje između roditelja i prikrije istinu, kako bi ih oboje zaštitila. Tada je zauvek izgubila osećaj poverenja i pripadnosti.

profimedia-0661195130.jpg
Massimo Dutti via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Danas, Marina često pristaje na ulogu druge žene u životu partnera jer u sebi nosi jak strah od bliskosti i braka. Radije će se opredeliti za ulogu ljubavnice, nego da oseti bol prevarene žene. Birajući oženjene muškarce, Marina je ostajala verna i ocu. Kada bi priznala sebi da ju je on izneverio, da je nije zaštitio, i da je na njena dečija pleća stavio teret koji dete ne treba da nosi, bila bi veoma ljuta na oca. Ta ljutnja za nju je suviše bolna. Ona ostaje verna ocu, birajući zauzete partnere. U takvim odnosima, ona dopušta sebi da deo te ljutnje projektuje na partnera, dok ujedno oseća i bol koji je njenoj majci nanelo neverstvo. Ovo kompromisno rešenje omogućavalo je Marini da ostane lojalna i ocu i majci, ali po cenu sopstvene sreće.

Tek kada je sagledala ovu dinamiku, Marina je dobila mogućnost da prekine začarani krug. Nakon toga, bila je slobodna – nije više morala da preuzima tuđe odgovornosti i uloge. Konačno je mogla da isceli stare rane i dopusti sebi iskrene i čiste odnose.

Razvod

Tanja nas je iznenadila kada nam je ispričala da se razvodi. Iznenađenje je bilo veće tim pre što smo svi znali da je u srećnom braku. Ima troje dece, u odnosu sa mužem sve je u redu, zato nas je začudila njena iznenadna odluka. Pitali smo za razloge, ali nije ih bilo – bila je rešena da je to jedini pravi izbor, iako je još uvek bilo ljubavi među njima. U daljem razgovoru, i kroz konstelaciju, ispostavilo se da je Tanja odrasla bez oca – poginuo je u saobraćajnoj nesreći. „Koliko godina je tvoja mama imala tada?“, pitala sam je. „34“, odgovorila je, „Isto kao ja sada.“ Njen odgovor upalio mi je lampicu u glavi. „Mora li žena u tvojoj porodici da ostane sama sa 34 i sama odgaja decu?“, pitala sam. Kroz konstelaciju, ispostavilo se da je Tanja motivisana slepom ljubavlju prema majci nesvesno mislila da će njen gubitak poništiti prvi. Da će svojim razvodom dokazati vernost majci i umanjiti njenu patnju. Zahvaljujući uvidima sa konstelacije, Tanja je ipak ostala u braku, i zadovoljna je tom odlukom.

Moja ljubav će ga promeniti

Milena se, protivno željama svojih roditelja, vrlo mlada udala za Igora. Njegova strast bili su piće, kocka i žene. Međutim, ona je čvrsto verovala da će ga njena ljubav promeniti. Uprkos bolu koji joj je nanosio svojim ponašanjem, tvrdoglavo je odbijala da okonča odnos i ostala je sa njim. Nakon mnogo nesrećnih zajedničkih godina, Igor je umro, ostavivši je u oskudici, sa četvoro dece.

Tokom konstelacije, uvidela je da je kao mlada verovala da će, ukoliko ga dovoljno bude volela, uspeti da ga promeni. Odbijala je da prizna svoju grešku i bila uporna u nastojanjima da ga svojom ljubavlju spase od poroka. Ono što je još uvidela jeste da se ovaj obrazac u njenoj porodici ponavljao kroz generacije, te da je i njena majka nastojala da promeni oca, koji se tome opirao.

profimedia-0661195122.jpg
Massimo Dutti via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Meditacija: Prihvatanje partnera onakvim kakav jeste

U ovoj meditaciji, cilj nam je da sagledamo partnera onakvim kakav jeste. Možda je drugačiji nego što smo zamišljali. Možda je ovo prvi put da ga ne gledamo kroz prizmu te iluzije, već sagledavamo istinu. Prihvatamo ga, onakvog kakav jeste. Kažemo mu „DA“, tačno takvom kakav je, bez želje da je na bilo koji način drugačiji. Na taj način, pokazujemo mu ljubav i prihvatanje. Partner se oseća sigurno i voljeno. Ako i on učini isto, oboje se osećamo sigurnim u našem odnosu. Ne moramo ništa izgovoriti, oboje to osećamo.

Pogledajte partnera i recite mu: „Da. Prihvatam te tačno takvog kakav jesi, sa svime što to nosi. Smeš biti ono što jesi. Takvog te prihvatam i volim. I tvoje roditelje, braću, sestre, sve pretke – sve ih prihvatam s ljubavlju, onakve kakvi jesu.“ Recite jedno drugom: „Hvala. Hvala ti za sve. Primam to od tebe onako kako si mi dao. Poštujem to i primam u svoje srce. Dajem ti ono što moje srce daje.“ I recite „Molim“. Jedno jednostavno „molim“, bez zahteva. To je priznanje da ste jedno drugome potrebni. Iz „Da“, „Hvala“ i „Molim“ raste ljubav koja ima budućnost.

Činjenica je da „nijedan čovek nije ostrvo“. Svi smo isprepletani i povezani tananim nitima. Važno je, međutim, te niti osvestiti i ne dopustiti da nas vezuju i stežu. Porodične konstelacije pomažu nam da prekinemo obrasce koji se ponavljaju iz generacije u generaciju i pružimo sebi priliku da živimo život sačinjen od izbora koji su autentično naši.