Za pojedince, odricanje od svih tih silnih i ukusnih testenina, i prelazak na salatu, olako pada. Za druge, lagana i čista ishrana zahteva celokupan proces planiranja i dobrog razmišljanja.

Da se ne lažemo, sve je stvar volje. Ovom prilikom vam nudimo par predloga koji će vam pomoći prilikom ‘pročišćavanja’ vaše ishrane, i pomoći pri odabiru najboljih namirnica, proteina, i ostalih zdravih sitnica za redukovanje masti.

Pa, da počnemo!

#Otarasite se rafinisanih šećera i žitarica

Ovo je sjajan način kako da počnete. Takođe, otarasite se svih žitarica koje sadrže dodate šećere, kao i svih onih brzih jutarnjih čokoladica koje zamenjuju obrok, i svega što je na bazi belog brašna. Panika, zar ne? Nema potrebe. Poenta je u tome što vaše telo mora da radi napornije kako bi svarilo proizvode na bazi belog brašna, koji sami po sebi oduzimaju mnoge ključne i hranljive sastojke, uključujući i vlakna. Umesto toga, pređite na žitarice bogate vlaknima, ili pokušajte da ih zamenite povrćem, koje često služi kao zamena za proizvode. Na primer; ako obožavate testenine, zamena za to je krompir ili pirinač.

(Dijeta koja ubrzava metabolizam) 

#Ulje - oprez!

Korišćenjem pogrešnog ulja tokom priprme vašeg obroka je najlakši način da ga upropastite. Klonite se ulja na bazi semenki. A da, nemojte misliti da smo zaboravili i na alternativne proizvode poput margarina - visok nivo holesterola. Dakle... Šta čekate? Otarasite ga se. 

Najbolji i najzdraviji način, ukoliko morate da koristite ulje, je da odaberete prirodna ulja poput maslinovog ili kokosovog. Sadrže hranljive monozasićene masti i omega-3.

(Prolećni detoks: Sedmodnevni plan koji će vas preporoditi za leto)

#Iščistite vaš organizam

Ukoliko niste spremni da se detaljno posvetite nekom od proizvoda za pročišćavanje organizma... Jednostavno, pre svakog obroka uzmite kafenu kašiku jabukovog sirćeta i pomešajte sa vodom, pa, popijte. Ovo je sjajan način za stimulisanje probave. Takođe, zamena za ovo je limun (bez šećera!). Ali, možete koristiti i sveže ceđeni sok crvenog grejpa svakog jutra. I ono što je jako bitno - udaljite se od napitaka koji sadrže šećere (gazirani i kupovni sokovi), i klonite se alkohola (prosečan koktel sadrži 200+ kcal).

(Napitak za tanji struk)

#Raznovrsno povrće i začini

Zamena pizza-e sa belim pilećim, grilovanim mesom je korak u dobrom smeru, ali, ne na duge staze. Bolja varijanta je da se oslonite na čiste proteine, zeleno povrće, proizvode celog zrna koji su daleko ukusniji i zdraviji. Pored toga, mnoge biljke i začini imaju detoksikaciona svojstva i pomažu pri varenju. Na primer, ruzmarin stimuliše rad jetre (detoks centar vašeg tela) i pomaže prilikom oslobađanja od toksina. Savet plus: izboru vaših regularnih začina dodajte i peršun, đumbir, kurkumu, beli luk i kari!

(Detoks bomba: Napitak koji će preporoditi celo telo)

#Gorko i zeleno

Svi znamo koliko je zelena salata hranljiva, i logično je da pokupi svu ‘hranljivu pažnju,’ ali... Nije loše uključiti i po koji zeleniš gorkog ukusa u vašu ishranu. Hrana kao što je rukola, senf u zrnu ili maslačak - su samo neki od proizvoda koji vrše prirodnu detoksikaciju jetre (organ nadležan za regulisanje masti i holesterola, kao i balansiranje hormona). Gorka hrana je ta koja aktivira vaše čulo ukusa, koje podstiče proizvodnju enzima za pomoć prilikom (pravilnog) varenja i apsorpciju nutrijenata. Takođe, ova vrsta hrane je bogata vlaknima i pomaže telu da svari masti bolje. 

#Spakujte i ponesite sopstveni ručak

Koliko puta vam se desilo da pojedete šta god, jer je lakše? Ovog puta probajte to da promenite, tako što ćete poneti vaš, prethodno pripremljen ručak, na posao. Nemojte biti lenji. Spremite šta je potrebno veče pre, i to u većim količinama, da imate za par dana. Jako je bitno uneti zdrave masti i proteine tokom ručka. Nije na odmet imati i po koju ribu u konzervi (tuna ili divlji losos), za slučaj da nemate vremena da napravite salatu. U kombinaciji sa krastavcem ili kriškama tikvice mogu biti idealan obrok.

#Grickalice

Ničija ishrana nije savršena. Takođe i sve zavisi kako čiji oranizam reaguje. No, uvek postoje te ‘praznine’ između obroka, kada bi nešto pojeli. Ili, u trenucima kada nemamo vremena da napravimo/pojedemo normalan obrok. Uvek možete koristiti jezgrasto voće (samo obratite pažnju na količine) ili, generalno, sveže voće. Zdravo, a zasiti.

Tekst: Branislava Lazin