Depresija

Prema istraživanju sprovedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta belančevine koju telo pretvara u serotonin, tzv. hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini nas srećnijima.

PMS

Zaboravite na pilule, jedite banane. Vitamin B6 kojime banana obiluje reguliše nivo glukoze što direktno utiče raspoloženje.

(Lekovita svojstva aloe vere)

Anemija

Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimulišu proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlečenju.

Krvni pritisak

Ovo jedinstveno voće obiluje kalijumom, a sadrži malo soli, što je idealna razmera u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišćeni za proizvodnju lekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.

Mozak

Dve stotine učenika Tvikenham škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kalijumu iz banana.

(Mlaka voda sa limunom: 10 razloga da ova kombinacija postane vaša rutina)

Zatvor

Bogate vlaknima banane pomažu u normalnom radu creva bez upotrebe laksativa.

Mamurluk

Jedan od najbržih načina umanjivanja mamurluka jeste banana milkšejk, zaslađen medom. Banana umiruje stomak i uz pomoć meda nadoknađuje nivo šećera u krvi, a mleko umiruje i hidrira organizam.

Gorušica

Banane svojim sastojcima prirodno djeluju protiv kiselosti organizma, što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv gorušice.

Jutarnja mučnina

Banana kao užina pomaže u održavanju idealnog nivoa šećera u krvi čime direktno umanjuje šanse za jutarnje mučnine.

Ujed komarca

Pre nego posegnete za kremama i drugim sredstvima za umirivanje nakon uboda, protrljajte mesto uboda unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi su potvrdili da je olakšanje neverovatno i da se smanjuje otok i iritacija.

Nervi

Banane obiluju B vitaminom koji umiruje nervni sistem. Umesto obrađene preslatke i masne hrane, u stresnim trenucima ili posle njih, organizmu je neophodno osigurati nivo šećera u krvi za šta su banane idealne kao izvor ugljenih hidrata.

(Eliksir mladosti: Čudesne moći vitamina E)

Čir

Banane se koriste kao hrana koja pomaže kod crevnih oboljenja zbog svog mekog sastava i glatkoće. To je jedino voće koje je dozvoljeno jesti bez opasnosti čak i kod najtežih oblika oboljenja. Banane neutrališu kiselost organizma i umanjuju nadraženost, stvarajući oblogu u unutrašnjosti želuca.

Kontrola temperature

U mnogim kulturama banane se koriste kao sredstvo za rashlađivanje, čak i kod trudnica. Na Tajlandu trudnice jedu banane kako bi bile sigurne da će se beba roditi s normalnom temperaturom.

Izvor: radiosarajevo.ba