Želja za određenom hranom uglavnom ukazuje na deficit nekog od minerala i vitamina u organizmu, ali i na druge zdravstvene probleme. Zato pažljivo osluškujte svoj telo, jer ukoliko vam se iznova javlja želja za jednom vrstom hrane, to uglavnom ukazuje na nedostatak nekog od minerala i vitamina koji se u njoj nalaze.

Ne dešava se slučajno da vam se odjednom jede baš sir ili meso, naročito ne ako ova želja ne jenjava. Vaše telo žudi za nečim. Informišite se o sastavu namirnica koje vam se u poslednje vreme toliko jedu i otkrijte šta vam zaista nedostaje.

Čokolada

Ukoliko je vaša ishrana preterano dijetalna i odričete se brojnih viskokaloričnih namirnica, ali i ugljenih hidrata, vaš organizam će tražiti namirnicu koja će ga brzo zasititi i automatski povećati nivo šećera u krvi. Međutim, da biste nadomestili to što nedostaje vašem organizmu nije vam potrebna čokolada, naročito jer bi vam trebala cela tabla da biste se zasitili.

foto: Profimedia

Još jednom rezimirajte svoj jelovnik ili potražite savet nutricioniste, imajte na umu da su ljudskom telu potrebni najrazličitii minerali, ograničavanje ishrane koja sadrži nizak nivo proteina i ugljenih hidrata, može često dovesti do ovakvih napada gladi.

Slatkiši

Promena u radu hormona koja se dešava tokom vašeg mesečnog ciklusa ili neposredno pre i posle njega, može dovesti do pojačane potrebe za slatkišima. Dakle, jednom mesečno imate validno opravdanje.

Međutim, ukoliko je vaša potreba za poslasticama raznih vrsta konstantna, te imate povećanu potrebu za mokrenjem, možda bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom, jer ovaj spoj ukazuje na preddijabetsko stanje.

foto: Profimedia

Takođe, često se događa da imamo želju za slatkišima nakon obroka koji se sastoji od prostih ugljenih hidrata, kao što su beli hleb, beli pirinač i testenina, a razlog za to je nagli nalet šećera u krvi za koje je kriv glavni sastojak ovih namirnica. Naime, prosti ugljeni hidrati stvaraju praznu energiju u organizmu, te nakon obroka vaše telo traži novu dozu onoga što mu nedostaje, a to nije šećer.

Testenina i hleb

Onog trenutka kada progutate zalogaj ukusne paste ili sendviča, vaše telo ovu hranu tretira potpuno isto kao i slatkiše, jer u pitanju su prosti ugljeni hidrati.

foto: Profimedia

Tako da možda zapravo žudite za slatkišima, ali je prihvatljivije da pojedete činiju makarona, nego činiju punu čokoladnih kolača. 

Čips i slane grickalice

Žeđ je često maskirana kao glad. Potreba za slanom hranom, koja pomaže telu da nadoknadi vodu, može značiti da niste pili dovoljno tečnosti u toku dana ili da je gubite više no što bi trebalo, ako se znojite ili ste dehidrirali, kao i ukoliko imate mučninu i povraćate.

foto: Profimedia

Još jedan od razloga zbog kojih je moguće da vam se jedu grickalice, jeste stres. S obzirom da su čips, perece, štapići i druge grisine hrskave, jedući ih umanjujemo određenu dozu stresa.

Takođe, ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, te se vaš meni sastoji uglavnom od različitih smutija i supica, možete imati povećanu želju za grickalicama ove vrste.

Meso 

Vašem telu nedostaje dovoljno proteina, što je posledica vegetarijanskog tipa ishrane. Ili je u pitanju nedostakak gvožđa i vitamina B koji su češće uzrok žudnje za ovim tipom hrane.

foto: Profimedia

Obilne menstruacije mogu uzrokovati nedostak gvožđa u krvi, a ako ne konzumirate dovoljnu količnu proteina (koji je najveći izvor gvožđa), naročito tokom ovih dana u mesecu, vaša potreba za mesom može biti pokazatelj nedostatka ovog esencijalnog sastojka u organizmu.

Sir

Možda izgleda neverovatno, ali je sa naučne strane sasvim logično. Potreba za sirom, često je  zapravo potreba za šećerom. Iako sir jeste izvor proteina i masti, vaš mozak zna bolje, on sadrži i prirodne mlečne šećere.

foto: Profimedia

Tako da zapravo vaše telo može instiktivno nedostatak vitamina D i kalcijuma potražiti u ovoj namirnici kojom one dominiraju. Vitamin D dobijamo i putem sunčeve svetlosti, te obratite pažnju na to koliko vremena provodite u zatvorenim prostorijama, možda je to posledica manjka ovog vitamina.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija