Šta znači biti Francuskinja? Daleko od mitova i fantazija, okrećemo se realnosti i svakodnevnici koja nam može pomoći da definišemo klasičnu damu sa ovog podneblja...

Ljudi, a naročito Amerikanci su oduševljeni načinom na koje se Francuskinje hrane, a posebno njihovim fascinantnim izborom namirnica.

To potvrđuje i Filipinka Lindsey Tramuta, koja živi u Parizu i piše putopise. Lindsey je rešila da nam otkrije specifične navike u njihovoj ishrani, a ono što je zanimljivo je činjenica da Francuskinje, iako mršave, apsolutno ne oskudevaju u ishrani.

One jednostavno uživaju u svakom obroku- bez kajanja!

Francuska kuhinja obiluje zasićenim masnoćama, a zasniva se na kvalitetnim sirevima (uz svaki obrok), kroasanima i testeninama koje dolaze u prilogu sa sosom od povrća i mahunarki. 

Predstavljamo vam 5 obroka na kojima se temelji njihova ishrana: 

Dan 1, doručak: Kroasan Ispahan

U poznatoj pariskoj Fou de Pâtisserie radnji specijalizovanoj za peciva možete probati najbolje kroasane i dezerte. Ova radnja u svojoj ponudi nudi kroasan Ispahan po receptu Pierre Hermé, napravljen sa ružinom i bademovom pastom, malinom i azijskom trešnjom. Ovo je jedan od najukusnijih kroasana koji možete probati u Parizu.

Dan 1, večera: Burrata sir 

Na mestu nekadašnje Jean Paul Gaultier radnje nalazi se restoran Daroco u kome možete probati najukusniji burrata sir (mladi italijanski sir najsličniji Mocareli), sa pesto sosom i fokačom (focaccia)- pogačom koja se peče na drvima. Ovo je jedan od omiljenih jela Parižanki, jer nije previše jak te se može jesti tokom cele godine. 

Dan 2, doručak: Domaća granola

Domaća granola sa organskim jogurtom i šoljom čaja. Ovo jednostavno i prijatno jelo je sve ono što vam je potrebno da započnete dan. 

Dan 2: ručak: Pileće kesadilje (quesadillas)

Kesadilje sa graškom serviraju se sa gvakamole (guacamole) sosom i domaćim naćosima. Distrito Frances je jedan od najposećenijih gradskih restorana u kome možete probati najukusnije kesadilje, spremane na razne načine.

Dan 2, večera: Raviole od artičoke sa graškom i pečurkama

Ovo jelo nije tradicionalno francusko, ali definitivno se nalazi na listi najboljih. Ukusne artičoke ravioli se kuvaju sa graškom i pečurkama, a oni se procesom kuvanja sjedinjuju u ukusan sos zajedno sa specifičnim začinama koji jelu daju punoću ukusa. 

Dan 3, doručak: Matcha latte

Kafa, čaj i matcha. Kada se zasite klasičnih napitaka, Francuskinje često idu u Umami, kako bi uživali u ukusnoj matcha latte kafi.

Dan 3, ručak: Švedske tartine

Zdravi mini sendviči koji se spremaju na švedski način se mogu pripemati u kućnoj varijanti, a najukusnije možete pronaći u Café Smörgss: biljni pesto sa fetom, rukolom i paradajzom ili roktkvicama na kiselom testu (tartini).

Dan 3, večera: Omlet sa pečurkama, pardajzom i sezonskom salatom

Ovo su drugačije zone: pojedi sve što je ostalo u frižideru. Omlet sa pečurkama, dinstanim paradajzom sa malo čilija i sezonskom salatom sa đumbirom. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija