Kada nas dugo čekano sunce konačno ogreje, pokreće se i motivacija za aktivnostima, vežbanjem, trčanjem, vožnjom bicikla - što je sjajna stvar naravno, ali veliki problem je u tome što smo pored svih ostalih obaveza koje imamo na dnevnom nivou, uglavnom preumorni za bilo kakve aktivnosti, pogotovo recimo za turu trčanja pre posla ili trening tokom vikenda.

Zima nas je ušuškala, razmazila, pa i kada nam se konačno vrati volja za pokretom, ubrzo shvatamo da nemamo snage da izvedemo ni polovinu onoga što želimo.

U tom trenutku na scenu stupa hrana, ali "pametna" hrana, ona koja će pomoći našem organizmu da podigne nivo izgubljene energije.

Poznati nutricionista Steven Macari, ne voli da koristi popularan termin superfood, jer smatra da ne postoji ni jedna potpuno kompletna namirnica koja će rešiti zadovoljiti potrebe organizma u potpunosti, niti na nekakav super efikasan način, ali nam otkriva koje to namirnice poseduju najveći broj minerala i vitamina koji na najeftniji način podižu organizam.

Čestim konzumiranjem ovih namirnica, te njihovom kombinacijom možete dobiti željenu dodatnu energiju, za kojom tragate.

Artičoke

Artičoke su prvenstveno odlične za jetru i žučnu kesu. Međutim, ono što je najvažnije u vezi njih jeste glutation koji sadrže, a to je je jedan od najmoćnijih antioksidanata. Između ostalog on igra veoma važnu ulogu u usporavanju procesa starenja. Ovo ukusno povrće koje ima i veoma važnu ulogu u smanjenju nivoa holesterola možete konzumirati tako što ćete ga obariti, a listove namočiti maslinovim uljem. 

Cvekla

Još jedno povrće koje je odlično za jetru. Cvekla sadrži supstancu pod nazivom betain, koji na izuzetno pozitivan i moćan način deluje na sisteme za detoksifikaciju organizma, takođe potpomaže smanjenju upalnih procesa u telu. Cvekla je odlična kao dodatak salatama, ali svoja svojstva ne gubi ni ukoliko se skuva ili ispeče u rerni, te je možete iseckati i čuvati u zamrzivaču.

Domaća supa/Kolagen 

Ne postoji lista super namirnica koja ne sadrži domaću supu od govedine ili piletine. Iako vam možda nije naročito privlačna ideja da konzumirate supicu tokom letnjih meseci, imajte na umu da je ovo jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoj organizam isrpljen od vežbanja, umora, pa i vrućine.

Međutim, ako vam je ovo kao ideja nezamislivo i jedni ste od onih koji supu konzumiraju samo kada moraju, odlična zamenska "namirnica" jeste prašak od kolagena. U pitanju je protein koji se nalazi u goveđim i pilećim kostima i upravo on je zaslužan za podizanje organizma. Ovaj zamenski kolagen odličan je način da svom telu date dozu proteina, koja nam uglavnom nedostaje kada praktikujemo balansiranu ishranu i iscrpljujemo organizam više nego inače.

Pečurke

Povrće na koje uglavnom ne obraćamo pažnju kada je u pitanju raznovrsna i bogata ishrna, zapravo je prilično podcenjeno. Istina je međutim da pečurke sadrže popriličnu količinu minerla koji su zastupljeni u velikom broju namirnica.

Jedan od tih minerala je selen, koji igra veliku ulogu u pravilnom radu metabolizma. Barene pečurke odličan su način da detoksifikujete digestivni trakt. Na tržištu je mnogo vrsta pečuraka, što vam daje slobodu da eksperimentišete i oprobate se u spravljanju vrlo uksunog jela na kojem će vam biti zahvalno kako nepce, tako i čitav organizam.

So

Postoji jedna stara ruska izreka koja tvrdi da je "so vrednija od zlata". Kada je telo pod stresom, minerali se mogu izuzetno brzo potrošiti. Izlaganje tela stresu podrazumeva i vežbanje. So je jedan od načina da izbalanisrate nivo stresa, naravno kada se uravnoteži sa ostalom ishranom bogatom mineralima.

Ono što je primarno jeste da uvek koristite morsku so i njome začinite hranu. Slobodno dodajte malo morske soli u vodu koju pijete tokom i nakon vežbanja. Ovo je odličan način da nadomestite elektolite koje ste izgubili tokom vežbanja.

Gauda sir

Gauda je izuzetno bogata vitaminom K2, koji mnogima nedostaje. Ovaj vitamin igra značajnu ulogu praktično u celokupnom organizmu i zdravlju čoveka, od zuba, preko kostiju do arterija. I nije neophodno da konzumirate pola kilograma sira dnevno ne biste li zadovoljili potrebe organizma za K2 vitaminom, nekoliko kriški na dnevnom nivou biće sasvim dovoljno.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/