Edem, ili zadržavanje vode u organizmu, nastaje kada se u telu nakuplja višak tečnosti. Može uzrokovati oticanje u rukama, nogama, člankovima i nogama. Žene takođe mogu doživeti zadržavanje vode tokom trudnoće ili pre mesečnog ciklusa. Postoji nekoliko razloga zašto se to dogodi, ali većina njih nije ozbiljna.

U slučajevima kada je otok blag, a sigurni ste da nema temeljnih ozbiljnih zdravstvenih stanja, sugerišemo uključivanje sledećih 9 namirnica u vašu prehranu koja će delovati kao prirodni diuretik i pomoći vam da se rešite zadržavanja vode.

Krastavac

Krastavci sadrže hranjive materije koje pomažu u ispiranju mokraćne kiseline iz bubrega. One sadrže i kafeičnu kiselinu koja pomaže u uklanjanju zadržavanja vode. Budući da su krastavci takođe niski u kalorijama, oni su dobra opcija za grickanje onih koji nastoje da smršaju.

Brusnice

Brusnice su bogate antioksidansima i vitaminom C i pomažu u ispiranju višaka vode iz tela. Oni takođe štite ćelije tela od oštećenja uzrokovanih toksinima i slobodnim radikalima koje proizvodi vaše telo tokom metaboliziranja.

Lubenica

Lubenice se sastoje od 92% vode i dolaze s različitim mineralima i vitaminima koji imaju svojstva diuretika.

Celer

Celer sadrži supstancu koja se zove kumarin, i koja pomaže u čišćenju tela izlučujući svu neželjenu vodu u obliku urina. Takođe pomaže kod probave i sprečava visoki krvni pritisak.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE>>>https://www.instagram.com/elleserbia/