Opšte je poznato da sedenje za radnim stolom od 9 do 5 može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje- od bolova u leđima, preko komplikovanijih, poput povećanja rizika od bolesti srca. 

Da ne pominjemo koliko neprestano gledanje u ekran satima sa malo fizičke aktivnosti može da vas zamori.

(Najbolji prirodni načini protiv dosadnog oticanja nogu)

Međutim, moguće je ublažiti napetost i nelagodnost na vašem telu (i u mozgu), izazvanu poslom. 

Ovo su tri jednostavne stvari koje možete uraditi svake noći da biste se oslobodili tog stresa.

(Najefikasnija pomoć iz prirode: Ovaj začin pomaže da brzo zaspite)

Nežno nanesite kremu za oči

Kada gledate u ekran telefona ili računara, vaše lice se automatski izlaže plavom svetlu, koje može da utiče na vaš san, uzrokuje zdravstvene probleme i potencijalno izazove bolesti, navodi Harvard Medical School.

Povrh toga, ova dosadna svetlost može takođe da doprinese preranom starenju kože koje uključuje promenu boje, bore i gubitak elastičnosti (kao da sunce i zagađivači nisu bili dovoljni problem).

Američka akademija za dermatologiju preporučuje upotrebu kreme za oči kako bi se umanjili znaci starenja u ovoj osetljivoj oblasti. 

Najbolji način za nanošenje: Uverite se da je vaše lice čisto i suvo. Postavite male tačke kreme ispod područja oko očiju i oko orbitalne kosti, i lagano dodirujte vašu kožu prstom dok se ne apsorbuje u potpunosti.

Uradite nekoliko jedostavnih vežbi za oči

Ako je vaš kompjuter vaš najbliži pratilac u kancelariji, verovatno ćete tokom celog dana napinjati oči, što može dovesti do problema s vidom. Studija objavljena u časopisu International Journal of Health Sciences pokazala je da se preko 70% populacije suočava sa nekom vrstom bolnih simptoma oka od izlaganja ekranima.

Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, nekoliko minuta provedenih u jednostavnim vežbama za oči može pomoći u borbi protiv simptoma kao što su napetost, zamagljen vid, glavobolja i suve oči, što dovodi do mirnijeg spavanja i produktivnijeg radnog dana. Pre nego što krenete na spavanje, pokušajte da prođete kroz nekoliko njih.

Promena fokusa: Držite prst na maloj udaljenosti od vaših očiju i fokusirajte se na njega. Bez "lomljenja" fokusa, udaljite ga od lica. Kada vam je ruka ispružena, pogledajte zid iza prsta, vratite fokus nazad na prst i pomerite ga prema licu. Opustite oči i ponovite nekoliko puta.

Blizu i daleko fokus: Držite palac na udaljenosti od otprilike 20 cm od lica i fokusirajte se na njega. Nakon 15 sekundi, pogledajte u daljinu (otprilike 10 do 20 stopa) još 15 sekundi. Zatim vratite fokus na palac. Ponovite nekoliko puta.

Slika 8: Zamislite broj osam na podu oko 10 stopa ispred vas. Pažljivo pratite broj osam svojim očima oko jedne minute, menjajući pravce na pola puta.

Relaksirajte se sa opuštajućim joga pozama

Pozivamo sve na jogu! National Sleep Foundation kaze da ljudi koji rade jogu pred spavanje, spavaju duže, brže zaspe, i vrate se spavanju brže nego drugi koji se bude usled provedenog haotičnog dana. Opuštajuće joga poze, kao što su naredne tri u nizu, vode ka relaksaciji i pomažu u oslobađanju tenzije i stresa.

Dečija poza širokog kolena: Kleknite na pod, dodirujići se velikim prstima. Sedite na pete i proširite kolena. Spustite torzo i ispružite ruke ispred sebe, dok vam čelo dodiruje pod.

Poza ležeći leptir: ​​Lezite na tlo sa stomakom okrenutim nagore. Pritiskajte tabane stopala zajedno tako da vaše noge prave dijamantni oblik, a kolena se opuštaju sa strane.

Položaj nogu-uza zid: Ovo je upravo kako zvuči. Položite leđa i pritisnite kosti što bliže zidu. Podignite noge tako da ste pod uglom od 90 stepeni i držite pozu nekoliko minuta.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/