A da li ste nekada pomislili o boji hrane?

Da li ona ima svoje posebne karakteristike i koliko je važno da bude svaka boja prisutna na vašem tanjiru?

Svi čujemo kako se kaže da se hrana prvo „jede” očima. I zaista je tako, na pijaci ili u marketu ćete sigurno prvo posegnuti za voćkom koja ima izraženiju i jasniju boju. A evo kako one utiču na naše zdravlje i šta se dešava kada pojedemo neku od boja. Razmislite o ovome kada sledeći put budete pripremali obrok.

Zelena: Namirnice ove boje su bogate hlorofilom. One jačaju imunitet, štite od kancerogenih oboljenja, sprečavaju anemiju, štite oči od katarakte... Ovoj grupi pripadaju spanać, kelj, zelena salata, blitva, zelje, brokoli, kopriva, sremuš i veliki broj začina. Ne treba zaboraviti da ova vrsta povrća ima najmanji broj kalorija, ali veliki broj vitamina i minerala – gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, vitamin C i beta karoten. One su izvor vitamina K, koji ima presudan značaj za zgrušavanje krvi i formiranje kostiju. Ova boja će vas svakako vratiti u ravnotežu, kako fizičku, tako i psihičku. Ipak ne zaboravite, da ukoliko uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi smanjite unos namirnica zelene boje.

Pažnja: Zelena je osetljiva na visoke temperature i dugo kuvanje. Ove namirnice je najbolje jesti u sirovom stanju, kuvane na pari ili blanširane.

Crvena: Povrće i voće ove boje sadrži materije koje suzbijaju rast ćelija tumora, povoljno utiču na rad srca i krvnih sudova kao i na cirkulaciju. Nalazi se u cvekli, rotkvicama, trešnjama, višnjama, malinama, jagodama. Likopen koji daje boju mnogim namirnicama, a koji je posebno zastupljen u paradajzu pozitivno utiče na zdravlje prostate. Pored paradajza nalazi se još i u crvenom grejpfrutu i lubenici. 

Ova boja će vam dati energiju i podstaći vas da budete aktivniji.

Pažnja: Antocijani, prisutni u voću i povrću crvene i ljubičaste boje, osetljivi su i brzo prelaze u vodu prilikom kuvanja, pa je i njih poželjno jesti u sirovom obliku.

Narandžasta i žuta: Namirnice ove boje obiluju karotinoidima. Najpoznatiji je beta karoten koji se u jetri pretvara u vitamin A. Ova vrsta namirnica posebno pogoduje zdravlju kože štiteći je od štetnog UV zračenja i prevremenog starenja. Unosite je tokom cele godine, a posebno u letnjim mesecima. Uživajte u kajsijama, breskvama, šargarepi, paprici... Ova boja podiže nivo energije, povoljno utiče na koncentraciju, vraća raspoloženje, povoljno deluje protiv depresije.

Pažnja: Narandžasta boja je relativno stabilna na visokim temperaturama. 

Plava: Da biste smanjili rizik od srčanog i moždanog udara, katarakte, ili poboljšali cirkulaciju i očuvali čvrstinu kapilara, jedite borovnice, kupine, šljive, plavi patlidžan i grožđe.

Ova boja vraća unutrašnju ravnotežu i umiruje.

Bela: Namirnice iz ove grupe “ubijaju” bakterije, regulišu krvni pritisak, smanjuju nivo štetnog holesterola. Neka se na vašem tanjiru uvek nađe neko od ovog povrća: crni i beli luk, celer, karfiol, rotkva, paškanat ili ren.

Oslušnite svoj organizam i otkrijte koju boju biste najpre pojeli. I ne zaboravite, čak i kada su najzdravije namirnice u pitanju, nemojte sipati dva puta. Umerenost, a ne izegavanje hrane je ključ za dobro zdravlje i vitku liniju.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/