Svaki nutricionista ili fitnes trener će vam uvek reći istu stvar - ukoliko želite da izgubite kilograme, moraćete da regulišete nezdrave životne navike i na prvom mestu, promenite ishranu.

I da, na internetu ćete pronaći sjajna brza, zdrava i ukusna rešenja, kao i različite tipove dijeta, međutim, šta ako nemate previše vremena za pripremu zdravih obroka zbog prirode posla kojim se bavite ili prosto zbog svakodnevnih obaveza?

U tom slučaju, možda je za vas pravi izbor upravo 123 ishrana koju je osmislila nutricionistkinja Terry-Ann, a jedan pogled na njen Instagram profil dovoljan je da vam pokaže da ova dijeta zaista "radi".

Terri-Ann je i sama prošla sve moguće dijete koje postoje. Međutim, svaka od njih imala je neku manu, zbog čega je počela da radi na sopstvenom planu ishrane, a kada ga je podelila na mrežama shvatila je da je on odgovarao i drugim ljudima.

123 dijeta je pre svega i tako pravljena da se uklopi u životni stil onih koji nemaju previše vremena, a koji žele nešto što će biti efikasno, lako izvodljivo i što sadrži sastojke koji vam neće isprazniti novčanik nakon samo jednog obroka.

Dijeta 123 namenjena je onima koji nemaju previše vremena za pripremu obroka.
Pexels/Yaroslav Shuraev 

Program je u osnovi baziran na jednostavim, zdravim sastojcima i ograničavanju i ponovnom uvođenju hrane u fazama, čime se ne samo gubi želejna kilaža, već se ne lišavate omiljenih obroka i najbitnije - ne izgladnjujete se.

Kako funkcioniše program 123?

Umesto da naručujete šejkove i obroke sa dostave, Terri-Ann se fokusirala na 3 faze u kojima ćete praviti obroke od svežih i zdravih sastojaka. Kako kaže, čak i da ne želite da kuvate, već želite da nastavite da naručujete hranu, bitno je da znate šta treba i kako da jedete.

Faza 1

Ova faza je poznata i kao 10-dnevno "boostovanje" i možda će biti najteža ukoliko vaša trenutna ishrana nije bazirana na zdravim namirnicama. Ipak prelaskom na zdravije navike tokom ovih deset dana možete očekivati zaista impresivne rezultate.

Imaćete listu ograničenih i neograničenih namirnica i biće potrebno da jedete najmanje 500 grama nemasnog mesa - piletine ili ribe dnevno. Neke od namirnica za koje biste mogli očekivati da budu neograničene, poput voća – nisu, upravo zbog šećera, ali se mogu konzumirati s vremena na vreme. Uglavnom ćete jesti puno povrća i proteina, plus povremeno jogurt bez masti, kako biste unosili minimalnu količinu ugljenih hidrata i šećera. Najbolje od svega je što se već u prvoj nedelji gubi i preko 4 kilograma.

Faza 2

Faza 2 traje nedelju dana i ima slične principe kao i faza 1. Međutim, ovde se već uvode namirnice poput jagnjetine, ili pak hleba, odnosno integralnog brašna.

Faza 3 

Cilj je da već do treće faze vi imate zdrave navike i i sami pravite prave izbore hrane. Takođe, meso se vraća na velika vrata i veoma je zastupljeno u ovoj fazi.

Teri-Ann dodaje: "Kada se završe početne tri faze, možete slediti plan 123 životne promene koji vam omogućava da izbegnete loše navike i da na kraju vratite višak kilograma koji ste izgubili".

Iako gubitak težine varira od osobe do osobe, više od polovine ljudi koji prate plan izgubi između 7 ipo i 13 kilograma za samo osam nedelja, tako da možete očekivati da vidite i održite značajne rezultate.

Primeri jelovnika:

Terri-Ann je istakla jedan primer jelovnika, ali se on može menjati i modifikovati u zavisnosti koliko vremena imate, koliko ste vešti u kuhinji i slično, a veliki broj recepata ćete naći upravo na njenom Instagram profilu.

Faza 1

 • Doručak: 2 parčeta slanine i jaja i 1 paradajz
 • Ručak: Tortilja sa 250g pilećih prsa sa povrćem
 • Večera: Veće parče grilovane svinjetine sa sosom od paradjza
 • Užine: Jogurt bez masti i žele bez šećera

Faza 2

 • Doručak: 2 parčeta slanine i jaja
 • Ručak: Salata sa kozicama ili lososom ili nekim drugim morskim plodovima
 • Večera Pečene jagnjeće kolenice sa povrćem i Yorkshire pudingom
 • Užine: 4 jagode i kriška nemasnog mesa

Faza 3

 • Doručak: Jogurt bez masti
 • Ručak: Punjena piletina sa prilogom
 • Večera: 250g ramsteka sa pečurkama i kolutićima luka
 • Užine: 25g kuvane šunke ili par pohovanih kolutića luka