Večera, koja je najčešće i naš poslednji obrok u danu, zauzima značajno mesto u svakodnevnoj rutini i navikama u ishrani.

Izbori koje napravimo tokom večere mogu uticati na naše opšte zdravlje, uključujući potencijalnu vezu sa stvaranjem viška masti na stomaku.

Razgovarali smo sa Mary Sabat, nutricionistkinjom i personalnim trenerom kako bismo saznali koje su to greške koje pravimo tokom večere, a koje kasnije dovode do prekomerne masnoće u predelu stomaka, kao i do nadutosti. 

Jedete velike porcije visokokalorične hrane

Konzumiranje velikih porcija visokokalorične hrane kasno uveče može potencijalno doprineti nagomilavanju masti na stomaku. Ova navika često dovodi do preteranog unosa kalorija za vreme večernjih sati kada se metabolizam prirodno usporava u pripremi za spavanje. Višak kalorija verovatno će se skladištiti kao masnoća, posebno u predelu stomaka, pošto je sposobnost tela da ih sagoreva smanjena tokom odmora.

"Kada jedete više kalorija nego što je vašem telu potrebno za energiju, višak kalorija se skladišti kao mast, a to često dovodi do akumulacije masti oko stomaka. Namirnice poput prženih jela, kremastih sosova, slatkih deserta i obrađenih grickalica su primeri hrane bogate kalorijama koje mogu doprineti višku masti na stomaku", kaže Sabat.

pexels-lisa-fotios-1279330.jpg
Pexels/Lisa Fotios Konzumiranje kasnih noćnih obroka ili grickalica

Kada večerate kasno uveče to znači da telo ima manje vremena za sagorevanje unešenih kalorija, što može dovesti do povećane verovatnoće da se te kalorije skladište u obliku masti, posebno u predelu stomaka. Pored toga, kasnonoćni obroci mogu dovesti do poremećaja u obrascima spavanja, jer proces varenja može ometati miran san, a loš kvalitet sna je povezan sa povećanjem težine i zadržavanjem masti, uključujući u predelu stomaka.

Štaviše, izbor hrane u kasnim satima obično je manje zdrav, često se sastoji od visokokalorične, zašećerene ili prerađene hrane, što može doprineti povećanju telesne težine i masti na stomaku tokom vremena. Da biste održali što zdraviji organizam, preporučljivo je praktikovati pažljivu odabrane namirnice i izbegavati konzumiranje velikih obroka ili grickalica pre spavanja.