Gubitak težine nakon 50. godine može biti težak zbog mnogobrojnih faktora. Sigurno ste primetili da vaše telo počinje da se ponaša drugačije. Za početak, težimo da usvojimo sedeći način života što smo stariji, a to dovodi do smanjenja mišićne mase. Gubitak mišića znači sagorevanje manje kalorija zahvaljujući sporijem metabolizmu, što zauzvrat znači povećanje telesne težine. Takođe, vašem telu je potrebno manje kalorija nego kada ste bili mlađi, a neprilagođavanje vaše ishrane u skladu sa ovom promenom može biti deo zagonetke.

Poteškoće sa gubitkom kilograma nakon 50. godine naročito su česte među ženama, koje pored svih ovih promena moraju da se suoče i sa menopauzom. Ova hormonska promena dolazi sa sopstvenim skupom prepreka, o kojima ćemo razgovarati malo kasnije.

Ako imate više od 50 godina i želite da smršate, ovih 5 saveta će vam pomoći u tome: 

1. Pijte više vode

"Voda pomaže celokupnom organizmu, a omogućava hrani da lako prolazi kroz metabolizam" kaže nutricionistkinja. Iako se smatra da treba piti 8 čaša vode dnevno, svako od nas ima različite potrebe i potrebe za tečnošću mogu zavisiti i od i spoljne temperature i o vašem nivou aktivnosti. Tečna hrana poput supa, potaža i smutija takođe pomaže da se osećate sitima s vrlo malo kalorija - objašnjava.

2. Poboljšajte kvalitet sna

Nedostatak kvalitetnog sna može usporiti vaš trud da izgubite težinu. Mnoge studije su pokazale da nedovoljno spavanje povećava verovatnoću gojaznosti. Nastojte da ostvarite minimalnih 7 sati po noći i poboljšate kvalitet sna minimiziranjem svetlosti u spavaćoj sobi i izbegavanjem korišćenja telefona ili gledanja televizije pre spavanja.

3. Radite kardio-vežbe

Kardio vežbe ne samo da održavaju vitalnost srca, već pomažu radu metabolizma. Odrasli bi trebalo da rade kardio trening od 150 minuta nedeljno.

- Koliko dugo traje ovo povećanje može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali uopšteno što je intenzivniji trening to metabolizam duže vreme bolje vari hranu - kaže.

VEŽBE CINDY CRAWFORD ZBOG KOJIH I DAN-DANAS IMA RAVAN STOMAK: Ključ je veliki broj ponavljanja, a kardio je obavezan
Profimedia 

4. Povećajte unos vlakana

Namirnice koje sadrže vlakna duže održavaju osećaj sitosti kod čoveka, što može sprečiti preterano konzumiranje nezdrave, visokokalorične hrane. Vlakna se nalaze u: pasulju, voću, povrću, intetegralnim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama.

5. Odaberite prave suplemente

Ako se osećate umorno i demotivisano, uzimanje pravih suplemenata može vam pomoći da dobijete energiju koja vam je neophodna. Kako starite, vaša sposobnost da apsorbujete određene hranljive materije opada, povećavajući rizik od nedostataka hranljivih materija. Istraživanja pokazuju da osobe starije od 50 godina obično imaju manjak folata i vitamina B12, dva hranljiva sastojka koja su potrebna za proizvodnju energije 

Iz tog razloga, dobra je ideja da oni stariji od 50 godina uzimaju visokokvalitetni vitamin B-kompleksa kako bi se smanjio rizik od njegovog nedostatka.