U neprestanoj potrazi za boljim zdravljem i osećajem, uloga napitaka u svakodnevnoj rutini ne može se zanemariti. Često tražimo one koji obećavaju da će povećati našu vitalnost, podržati naše ciljeve kada je u pitanju mršavljenje i poboljšati opšte stanje organizma. Ipak, priča iza naizgled „zdravih“ pića je složenija nego što se čini. Naime, neki od njih zapravo mogu doprineti upali i nakupljanju masnih naslaga na stomaku.

Nutricionistkinja i dijatetičarka K. Nanavati otkriva koji su oni čiji unos treba da ograničite koliko god možete, ali i predlaže zdravija rešenja.

Voćni sokovi

Voćni sok je vekovima zauzimao počasno mesto u oblasti napitaka, često slavljen kao izvor vitamina, minerala i osveženja. Mnogi od nas su odrasli sa uverenjem da čaša voćnog soka predstavlja zdrav i prirodan izbor. Međutim, iako je bogat određenim hranljivim materijama, voćni sok može imati manje vezu sa upalom i salom na stomaku.

"Jedan od primarnih faktora iza ovog fenomena je značajan sadržaj šećera u voćnom soku. Iako je šećer u voćnom soku prirodno prisutan, on je i dalje šećer. Konzumacija značajne količine voćnog soka može dovesti do značajnog unosa šećera, što je direktno povezano sa upalom i akumulacijom abdominalne masti", kaže Nanavati.

Preterano uživanje u voćnim sokovima može dovesti do povećanja telesne težine. Telo prerađuje fruktozu, šećer koji se nalazi u voću, u mast, koja se često akumulira u predelu stomaka. Pored toga, ishrana bogata šećerom pokreće niz telesnih reakcija koje mogu dovesti do hronične upale.

eugenivy_now-hd2xbt9YW90-unsplash.jpg
Unsplash/Eugenivy Now 

Šta je adekvatna alternativa?

Ako žudite za slatkim pićem, možete da birate između pića sa smanjenim sadržajem šećera koja su pogodna za umerenu konzumaciju. Na primer, smutiji napravljeni od voća sa niskim sadržajem šećera, poput bobičastog voća, ili oni napravljeni od nezaslađenog bademovog ili kokosovog mleka, nude esencijalne vitamine bez značajnog povećanja potrošnje šećera.

lyfefuel-sq5NM8l_bI0-unsplash.jpg
Unsplas/Lyfefuel