Sredinom juna, dok se mislima (ili i u realnosti) pripremamo za odmor, na umu nam je jedna klasična letnja dilema. Naime, svesni smo svih štetnosti UV zraka, ne želimo da postignemo nezdravi, taman ten, ali ipak želimo blago preplanulu kožu. Dodavanje određenog voća i povrća u ishranu može vam pružiti prirodan sjaj kože, nalik onom dobijenom sunčanjem na plaži, piše nutricionistkinja Zvezdana Ljubenković

Šta se krije iza ovog efekta? Prema nedavnoj studiji sa Univerziteta u Leedsu, postoje dve vrste preplanule kože: „karotenoidna“ i „melaninska“. Melaninska preplanulost je ona koju dobijate sunčanjem, dok je karotenoidna preplanulost rezultat konzumacije voća i povrća bogatog karotenoidima. Dakle, ne zaboravite na SPF 50 – i dodajte ove namirnice pune karotenoida i drugih fantastičnih hranljivih sastojaka u svoju ishranu da biste postigli zdrav, dugotrajan letnji sjaj!

U nastavku smo izdvojili 10 namirnica koje su bogate karotenoidima i mogu vam pomoći na putu ka zdravijoj preplanulosti!

profimedia-0867748044.jpg
Hunkemöller/Mega / The Mega Agency / Profimedia 

– Batat: Ovo povrće je izuzetno svestrano i ima najveći nivo karotenoida u poređenju sa ostalim povrćem. Karotenoidi iz batata mogu koži dati zdrav preplanuli izgled.

– Šargarepa: Poznata po svom visokom sadržaju karotenoida, šargarepa može koži dati sjaj bez pretvaranja u narandžastu boju, kako se često veruje.

– Breskve: Kombinacija karotenoida i visokog nivoa kalijuma u breskvama čini ih odličnim izborom za zdravu i preplanulu kožu.

narandže i breskve.jpg
Unsplash/ coco tafoya 

– Kelj: Pored visokog nivoa karotenoida, kelj je bogat i drugim hranljivim materijama koje poboljšavaju tonus kože.

– Dinja: Ova voćka je odlična za hidriranje tokom leta, a njena narandžasta boja potiče od karotenoida koji mogu doprineti preplanulom izgledu.

– Spanać: Bogat karotenoidima i vitaminom K, spanać ne samo da poboljšava tonus kože već i doprinosi zdravlju kostiju i pravilnom protoku krvi.

Keto ishrana podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata
Unsplash/Nutriciously 

– Brokoli: Kombinacija karotenoida i vitamina C u brokoliju može poboljšati boju i funkciju kože.

– Bundeva: Kada preplanulost počne da bledi u jesen, bundeva može pomoći da zadržite taj letnji sjaj.

– Crvena paprika: Sadrži karotenoide koji koži daju bronzani sjaj, zajedno sa visokim nivoima vitamina C i A koji su odlični za kožu.

– Paradajz: Bogat likopenom, jednim od najvažnijih karotenoida, paradajz može pomoći u postizanju zdravog preplanulog izgleda.