Kada se govori o elitnoj kuhinji, obavezno se spominje ona francuska.
Čak i "sufle", jedna od najpoznatijih poslastica ove zemlje, zvuči nekako prefinjeno. No, činjenica je kako se radi o slatkišu koji se zapravo vrlo jednostavno priprema. Situacija je slična i sa ostalim jelima koja se ponosno ističu svojim francuskim poreklom, a obavezan su deo svih onih scenarija u čiju radnju su uključene prestižne glamurozne večere.
Međutim, nova zvezda svetske gastronomske scene, koja je zasjala na obližnjem nam Jadranu, objašnjava za Elle da komplikacijama u vrhunskoj kuhinji nema mesta.
foto: Promo
"Praktično čitavog života sam u ovoj profesiji. O kuhinji sam učio još od malih nogu, prvenstveno od svog oca koji je takođe bio kuvar. Između ostalog, prošle zime sam se školovao u Bordou. S obzirom da svi toliko pričaju o francuskoj kuhinji, morao sam da proverim šta je to toliko posebno u vezi nje. Shvatio sam sledeće: što jednostavnije - to bolje. Bez puno začina, ukusi su čisti, a namirnice vrhunske", objašnjava Melkior Bašić, šef kuhinje luksuznog hotela Alhambra u Malom Lošinju.
Bez mnogo zavrzlama i sa odanošću ka kvalitetnoj namirnici, to bi bila tajna izuzetne kuhinje, makar one koja se danas preferira u svetu sa oznakom od prestižnih pet zvezdica.
U nastavku vam donosimo tri recepta za jela koja su deo elitnog menija:
1. File tune u susamu
foto: Promo
Sastojci:
Tuna file 200gr
Susam (crni i beli) 40 gr
So 3 gr
Maslinovo ulje 0,02 l
Priprema: File tune isečemo na tanke komade debljine 2 cm i posolimo ih, a potom ih uvaljamo u susam. Pečemo na zagrejanom roštilju ili na tavi. 30 sekundi sa svake strane (tuna u sredini mora ostati sirova). Uz tunu možemo servirati osvežavajuću salatu koju smo začinili agrumima ili acetom balsamicom, pire od povrća i sosom od crnog vina i meda.
Recepte za preostala dva jela pročitajte na sledećoj stranici:
2. Taljatele sa domaćom palentom
foto: Promo
Sastojci:
Juneća slabina (striploin) 200 gr
So 4 gr
Biber 1 gr
Ulje maslinovo 0,03 l
Domaća palenta (gruba) 40 gr
Mleko 0,2 l
Tvrdi kravlji sir 10 gr
Domaći mladi kravlji sir 40 gr
Brašno 20 gr
Jaje
Prezle 20 gr
Priprema: Juneću slabinu začinimo solju i biberom, te pouljimo. Ispečemo na roštilju ili tiganju. Meso se peče po ukusu, ali predlog je da bude srednje pečeno. Nakon pečenja, pustite meso da se odstoji na rešetkama cca 2 do 5 minuta. Pečeno meso izrežemo na trake, debljine maksimalno 1 cm.
U drugi, hladnan dubok tiganj sipamo mleko. Kada mleko provri, dodamo grubo mlevenu palentu. Smanjimo vatru, te lagano mešamo žicom za mućenje. Kuvamo na laganoj vatri 40 minuta. Potom izrendamo tvrdi kravlji sir i po potrebi ponovo začinimo solju i biberom. Na kraju, domaći mladi kravlji sir uvaljammo u brašno, jaje i prezle, pa pržimo u dubokoj masnoći na 180°C.
3. Paccheri sa penom od sira
Sastojci:
Paccheri testenina:
Brašno 100 gr
Jaje
Pena od sira:
Tvrdi kravlji sir 100 gr
Pavlaka za šlag na mlečnoj bazi 200 gr
So
Biber
Sos od višnje:
Šećer 20 gr
Višnje 60 gr
Priprema: Zamesimo testo od brašna i jajeta, koje potom mora odstojati u frižideru jedan sat. Ohlađeno testo razvaljamo na debljinu 2 mm. Uz pomoć tankog valjka oblikujemo paccher. Testeninu ne lepimo sa vodom, već se ona mora sama od sebe lepiti. Pazite da je previše ne pobrašnjavite, te da se ne suši na radnoj površini (preporuka je pokriti je plastičnom folijom). Naravno uvek možete kupiti gotovu testeninu, pene ili onu za kanelone.
Pavlaku ugrejemo (ne sme uzavreti), dodamo izrendan sir, a zatim izmiksujemo sa štapnim mikserom. Po potrebi začinimo sa solju i biberom, te procedimo. U pavlaku dodamo sira, ali pripazite da ne bude komadića, da bi se smesa lepo sjedinila. U slučaju da imate zreliji sir, narendajte manje sira (u protivnom bi pena bila preintenzivna). U tiganju karameliziramo šećer i dodamo višnje bez koštica. Po potrebi dolijemo vode. Kuvamo dok se višnje ne počnu raspadati. Izmiksujemo sa štapnim mikserom i procedimo, te mešamo do željene gustine.
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti