Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Regionalna zvezda gastronomije otkriva: Tri recepta za luksuzna hotelska jela koja možete pripremiti kući

Autor majab

Ko kaže da glamurozne obroke sebi mogu priuštiti samo oni sa dubokim džepom? Ili da su suviše komplikovani za pripremu, a začini nedostupni na našem tržištu?

 Izvor: foto: Promo

Kada se govori o elitnoj kuhinji, obavezno se spominje ona francuska. 

Čak i "sufle", jedna od najpoznatijih poslastica ove zemlje, zvuči nekako prefinjeno. No, činjenica je kako se radi o slatkišu koji se zapravo vrlo jednostavno priprema. Situacija je slična i sa ostalim jelima koja se ponosno ističu svojim francuskim poreklom, a obavezan su deo svih onih scenarija u čiju radnju su uključene prestižne glamurozne večere.

Međutim, nova zvezda svetske gastronomske scene, koja je zasjala na obližnjem nam Jadranu, objašnjava za Elle da komplikacijama u vrhunskoj  kuhinji nema mesta.

foto: Promo

"Praktično čitavog života sam u ovoj profesiji. O kuhinji sam učio još od malih nogu, prvenstveno od svog oca koji je takođe bio kuvar. Između ostalog, prošle zime sam se školovao u Bordou.  S obzirom da svi toliko pričaju o francuskoj kuhinji, morao sam da proverim šta je to toliko posebno u vezi nje. Shvatio sam sledeće: što jednostavnije - to bolje. Bez puno začina, ukusi su čisti, a namirnice vrhunske", objašnjava Melkior Bašić, šef kuhinje luksuznog hotela Alhambra u Malom Lošinju.

Bez mnogo zavrzlama i sa odanošću ka kvalitetnoj namirnici, to bi bila tajna izuzetne kuhinje, makar one koja se danas preferira u svetu sa oznakom od prestižnih pet zvezdica.

U nastavku vam donosimo tri recepta za jela koja su deo elitnog menija:

1. File tune u susamu

Software:GIMP 2.8.22 Created: 2017:07:01 00:21:33

foto: Promo

Sastojci:

Tuna file 200gr

Susam (crni i beli) 40 gr

So 3 gr

Maslinovo ulje 0,02 l

Priprema: File tune isečemo na tanke komade debljine 2 cm i posolimo ih, a potom ih uvaljamo u susam. Pečemo na zagrejanom roštilju ili na tavi. 30 sekundi sa svake strane (tuna u sredini mora ostati sirova). Uz tunu možemo servirati osvežavajuću salatu koju smo začinili agrumima ili acetom balsamicom, pire od povrća i sosom od crnog vina i meda.

Recepte za preostala dva jela pročitajte na sledećoj stranici:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity