Njene cipele Beograđanke dobro poznaju, vole i cene više od dve decenije. Sinonim su za kvalitet, ručno rađen i unikatan dizajn, te male, ograničene serije koje kreira pažljivo odabran kolektiv kreativaca. Naša dobitnica Elle Style Award za lokalni brend svojim radom doprinela je tome da zajedno s našim sugrađankama hodamo slobodno, sa stilom i osećajem zadovoljstva.

Dobitnica nagrade za lokalni brend je Danijela Biškup, ispred brenda LILU shoes, a ovim povodom, odgovorila nam je na pet kratkih pitanja.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

Čitav moj razvojni put bio je dug i svakako ne jednostavan. Na tom putu bilo je mnogo prepreka, uspeha ali i važnih momenata. Možda bih kao moj najveći uspeh ipak izdvojila to što uspevam da trajem sve ove godine. Dizajnom obuće bavim se skoro 30 godina, a LILU SHOES kao brend postoji 22 godine. Vremena su se menjala, poslovna klima takođe, a ja dosta dug period nekako uspevam da držim korak i sa mladim i novim autorima i to je izgleda moj glavni adut. Kao i činjenica da ne zavisim od drugih kada je reč o proizvodnji, te što sam uporedo sa razvojem ideja i kreacija oformila svoju jaku proizvodnju koja može da odoli raznim poslovnim izazovima. Ove činjenice dovele su do toga da nesmetano razvijam i svoju kreativnost.

Koji trenutak u karijeri je za vas bio najbitniji?

Najvažniji trenutak je sigurno taj kada sam iz relativno komfornog poslovnog ambijenta, radeći u jednoj domaćoj fabrici obuće, rešila da odem i zauvek zaboravim na dizajn cipela. Sve zbog svesnosti koliko je teška i komplikovana proizvodnja obuće. Tek posle godinu dana odlučila sam da ipak pokrenem svoj brend LILU SHOES.

Na putu do uspeha, šta vam je bilo najvažnije, ali i najteže da sačuvate?

Kreirati cipele za mene nije bilo uopšte teško, uživala sam. Ali, tehnički svakodnevno rešavati sve izazove, a i imati svoju proizvodnju i ne zavisiti od drugih bilo je ravno osvajanju najvišeg planinskog vrha. Na tom putu bilo mi je najvažnije da pravim što manje kompromisa, a oni su bili neminovni. To je bio moj najteži zadatak.

MrdjaLoversStudioXELLE dobitnici-60.jpg
Mrdja Lovers Studio/� 2023 Mrdja Lovers Studio, all rights reserved. 

Savet ili misao koje ćete zauvek pamtiti?

Za mene i ovaj put kojim hodam nema jednog saveta i jedne misli. U periodu od 30 godina bilo je puno saveta, ali i kritika. Ono sto je možda najvažnije jeste da budete spremni i otvoreni da čujete savete, ali i da ih prihvatite ili bar razmotrite. Misao koja me je vodila sve ove godine jeste to da je, ma šta ti se desilo u životu i poslu, najvažnije umeti ustati i nastaviti dalje. Kreativnost je nešto što već nosite u sebi i uz obrazovanje i iskustvo taj krug je zatvoren.

Šta za vas danas predstavlja Elle?

Elleje za mene uvek, a i danas, kreativnost, podsticaj, inspiracija. U vreme kada sam ja počinjala svoj poslovni i kreativni put, on je bio svetlo na kraju tunela, doduše tada još nije postojalo srpsko izdanje. Danas je Elle za mene kao kreatora - neminovnost, a za mene kao ženu - potreba. I to je možda još važnija uloga Ellea danas. Što je svetionik u večitoj borbi za ženska prava.

A Elle Style nagrada koju ste dobili?

Moram da budem iskrena i kažem da sam izuzetno ponosna što sam dobitnica ove nagrade. Neverovatno je da nikada ranije nisam ni pomislila da baš ja treba da dobijem Elle Style priznanje. A nekako sada osećam da sam je dobila zasluženo. Elle Style Award uvek je bila i u svetu i kod nas vrlo prestižna nagrada i baš zato je moje zadovoljstvo tako veliko. To je znak da radite nešto dobro ili da ste bar na dobrom putu.

Izvor: ELLE/Teodora Bogdanović