"Proleće je period za oporavak i rast- na mentalnom, fizičkom i emotivnom nivou", kaže Nigma Talib, doktorka alternativne medicine. Nigma kroz svoj program zasnovan na holističkim principima, otkriva jedinstvene metode- ishrane i vežbanja, koje podižu imunitet i utiču na očuvanje mladosti. 

Osim što se može primenjivati stalno, posebno je delotovoran tokom tranzicionog perioda, između zime i proleća, kada se naš organizam budi i suočava sa određenim promenama. 

Od voća i povrća bogatih vitaminima, koje ćete pronaći na pijacama, do ručno pravljene maske, doktoka Nigma ističe da ćete uvođenjem ovog plana oporaviti svoj organizam. 

Zamenite skrob zelenim voćem i povrćem

Špargla je najdragocenije prolećno povrće, obiluje vitaminima i fitonutritientima, kao što su vitamin K i saponini, koji se bore protiv upala. Avokado je takođe korisna voćka, koju možete dodati u gotovo svako jelo. Ona je bogata folnom kiselinom i karotenoidima, koji podižu imuni sistem tokom promene sezona, pogotovo između zime i proleća, kada se naš organizam ponovo budi iz stanja hibernacije.

Pored špargle, brokoli je takođe vema lekovita povrćka, koja sadrži visok nivo antioksidanata, te ima detoksikujuće dejstvo- savršeno za prolećno čišćenje tela, podizanje imuniteta, i balansiranje hormona. 

Podignite imunitet suplementima 

Vitamin C sa flavonoidima preventivno deluje na stvaranje histamina, hemikalije koja se nalazi u nekim od ćelija tela, a uzrokuje mnoge od simptoma alergije- posebno u proleće. Zato bi bilo idealno da unosite od 2.000 do 6.000 miligrama na dan. 

Osim što će podići vaš imuni sitem, vitamin C će povećati produkciju kolagena u koži. EPA - eikosapentaenojska kiselina i DHA u ribljem ulju su prirodni protivupalni agenti, poboljšavaju imunitet i bore se sa mnogobrojnim alergijama kože. Dve do tri kapsule, uzimajte dva puta na dan, u toku ručka.  

Uvedite trening visokog inteziteta 

Trening visokog inteziteta je obično kratak, brz i težak, kombinuje kardiovaskularne pokrete, kao što su trčanje i vožnja bicikle, sa kratkim, sporim sesijama. To je odličan način da vežbate, čak i onda kada ste veoma zauzeti, ali ne treba preterivati kako ne biste preopteretili telo. Radite trening visokog inteziteta, dva ili tri puta nedeljno, ne duže od 20 minuta. 

Svakog jutra odvojite 5 minuta za meditaciju

Meditacije je neverovatan način da kontrolišete, jačate i opuštate misli. Ona se takođe odlično bori sa starenjem jer redukuje nivo stresa. Možete isprobati Kirtan Kriya meditaciju (koju ćete naći u Youtube tutorijalima) zato što je veoma jednostavna- praktikovanje traje 12 minuta, a to je sasvim dovoljno da osetite sve njene benefite.

Napravite masku od papaje – za piling i hidrataciju 

Ne samo da je papaja bogata anitoksidantima, već i visokim sadržajem alfa hidroksilne kiseline. Jogurt je prirodan izvor antibiotika dok med, kao i avokado povećava hidrataciju kože i umiruje je.

Sastojci:

1/2 očišćene papaje

1/2 avokada

1 kašičica meda

1 kašičica soka od limuna

1 jaje

1 jogurt

Uputstvo: Sve sastojke pomešajte zajedno u veliku posudu. Dobijenu smesu stavite na lice, i ostavite od 5-do 8 minuta. Lice isperite toplom vodom, a zatim hladnom. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/