Osobe koje redovno vežbaju, čak i laganije vrste vežbi, spavaju kvalitetnije, bude se odmornije, motivisane su i bolje fokusirane na radne zadatke.

Mirjana Ljutić, nutricionistkinja, podseća da samo strpljivim radom sa nutricionistom i kontrolisanom ishranom možete doći do željene figure.

"Ne dajte se zavarati, trud se dugoročno isplati! Potrebno je samo pokrenuti se!"

Manjak energije ne dešava se zbog manjka odmora, već manjka kretanja. Vaš način života utiče na vašu energiju, a vaša energija na raspoloženje ljudi oko vas. Treba da budemo svesni svoje energije i da je konstruktivno iskoristimo.

Britanski naučnici sa Leeds University utvrdili su da žene koje rade prekovremeno imaju veće izglede da će pušiti, konzumirati kofein i nezdravu masnu i začinjenu hranu, a da će manje vežbati.

S druge strane, muškarci koji rade prekovremeno takođe češće jedu nezdravu hranu, ali, za razliku od žena, nemaju povećane izglede da će pušiti, manje vežbati ili unositi više kofeina u organizam. Naučnici veruju da žene reaguju jače na stres na radnom mestu zbog toga što se od njih, za razliku od muškaraca, očekuje da obavljaju i većinu kućnih poslova.

Jovo Knežević, nutricionista Dr Gifing centra, u okviru programa „100% srećniji život“ koji su pokrenuli Sensa magazin, Fructus čajevi i centar Dr Gifing, a kojim doprinosimo još lepšim i ispunjenijim danima, još boljem kvalitetu života i optimalnijem zdravlju, daje predlog jelovnika za sve fizički aktivne osobe, uz savet da se vodi računa o dovoljnom unosu tečnosti u vidu prirodne vode ili biljnih čajeva.

Doručak

Kajgana sa kiselim mlekom i raženim hlebom.

Užina

Orašasto voće: badem, lešnik, brazilski orah, indijski orah.

Sat i po pre treninga: integralna testenina sa malo ulja i začina.

Neposredno posle treninga: rehidracija mineralnom vodom.

Deset do petnaest minuta nakon treninga: suvo voće ‒ suvo grozđe, smokva, kajsija, urme i sl.

Ručak

Pileće belo meso, zelena salata sa semenkama bundeve, suncokreta, susama.

Večera: Pečena riba uz prilog od dinstanog praziluka, blitve, belog luka i maslina.

Good morning čaj sadrži list crvenog afričkog grma (Rooibos), sa najvažnijim sastojkom kvercetinom koji pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i karcinoma. Polifenoli iz čaja zaštitno deluju protiv starenja, visokih vrednosti holesterola i regulišu krvni pritisak. List matičnjaka i nane imaju umirujući efekat na sistem organa za varenje i nervni sistem. Ginko i limunska trava, takođe, sadrže zaštitne antioksidativne materije i preventivno deluju protiv mikroorganizama.

Detox čaj zbog jakih dijuretičkih svojstava deluje kao čistač organizma od nagomilanih štetnih materija i viška vode, a služi i za izbacivanje mokraćne kiseline. Takođe pomaže kod probavnih smetnji, infekcija urinarnog trakta, može da pomogne pri regulaciji mokraćne kiseline, a zbog savršenog izbora i odnosa komponenti lekovitog bilja, Detox čaj predstavlja nezamenjiv alkalizujući napitak za svako doba dana.