Godišnji odmor idealna je prilika za detoksikaciju organizma jer su to retki trenuci kada sebi možemo dozvoliti nizak pritisak, laganu slabost i manjak nerava.

Što je bio idealan period da isprobamo jednu od najpoznatijih limunskih detoksikacija i preporodimo se u svakom smislu.

Naravno, nije sve teklo glatko jer je trebalo pet dana živeti isključivo na soku od limuna, kajanskog bibera i javorovog sirupa.

Uz manje prestupe u vidu banane, slanih štapića i kafe bez šećera i mleka, uspelo nam je dogurati do petog dana. Prva dva dana osećaj gladi je bilo jedino što je padalo na pamet, ali treći dan agonija se pretvorila u neku vrstu potpuno neočekivane sreće.

Osećaj blagog ushićenja izmešan sa izmaglicom i nervozom trajao je do kraja detoksa.

U trenutku kada se u život vratila hrana, osećaj gladi više nije ni postojao. S druge strane blago ushićenje i bezrazložna sreća nastavili su da traju još narednih nedelju dana.

10 trikova za vitku liniju po savetu profesionalnih balerina

Limun dijeta je detoks program koji je još 40-ih godina prošlog veka osmislio Stanley Burroughs, pod nazivom “The Master Cleanser”, a današnja verzija objavljena je 1976. godine.

Dijeta se zasniva na napitku od limuna s dodatkom javorovog sirupa i kajenskog bibera, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, a sva druga hrana se izbegava. 

Zbog minimalnog energetskog unosa neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma, zbog čega se program počeo primenjivati kao dijeta za mršavljenje. Iako smanjenje telesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posledica eliminacije tečnosti iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.

Osim napitka s limunom, poželjno je naveče pre spavanja piti biljni laksativni čaj, a u slučaju zasićenosti jednoličnim ukusom dozvoljava se konzumiranje  čaja od nane. U slučaju napada gladi autor savjetuje da se odmah popije jedan napitak od limuna ili čaša vode koji će eliminisati osećaj gladi.

Kako bi olakšali proces detoksikacije neki ljudi pre početka programa praktikuju vegetarijansku dijetu. 

Najčešće predrasude o ishrani: U šta sve masovno verujemo i šta je zapravo istina?

Takva prehrana olakšava prelaz na detoks  i manje je stresna za telo. Za one koji redovno piju kafu, uz postupno smanjenje unosa kofeina, preporučuje se uzimanje pantotenske kiseline, kako bi se sprečio nastanak glavobolje prouzrokovane nedostatkom kofeina.

Nakon detoks dijete važno je postepeno se vraćati raznolikoj ishrani.

Iako postoji nekoliko verzija detox limunade, mi vam donosimo originalan recept iz knjige Stanleyja Borowsa:

2 kašike limunovog soka

2 kašike javorovog sirupa

1/10 kašike mlevene paprike

3 dl vode

Ovaj napitak je vrlo ukusan, zbog čega ćete ga rado konzumirati i nakon detoksa. 

Iako čitav proces možda zvuči strašnije, nego što je u stvarnosti, verujte, isplati se pokušati.

Izvor: elle.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/