Detoks ili čišćenje organizma ne podrazumeva samo da na što brži način izgubimo kilograme, već se tiče prvenstveno zdravlja i pravilnog unosa vitamina i minerala koji nam obezbeđuju daleko bolje funksionisanje od uobičajenog. 

Iako je veoma popularan poslednjih godina, a za to su posebno zaslužene poznate ličnosti, kao što su Gwyneth Paltrow i Dita Von Teese, postavlja se pitanje šta ne uradimo kako treba, jer dobar deo dana bivamo gladni, mrzovoljni i umorni. 

Kada detoks stupi na snagu u našem životu, postoji mogućnost da pravimo greške, a stručnjaci nam predočavaju koje su...

#Detoks je neophodan

"Ispravan i jedini način da tehnički izvedemo detoks je da prvo izostavimo sve toskične proizvode, kao što su alkohol ili cigarete. Nije preporučljivo da drastično promenite navike u ishrani, već promenu bi trebalo izvesti postepeno", kaže profesor na Columbia univerzitetu Jennifer Haythe. 

#Telo je prirodna detoks mašina

"Ovo je tačno - organi u našem telu sprovode detoks, jer im je između ostalog to jedna od funkcija. Sokovi bez šećera neće u velikoj meri podstaći organe da obavljaju svoje funkcije, jer telo će izlučiti nečistoće onako kako želi", naglasila je Dr Haythe. 

Gde grešite kada radite detoksikaciju organizma i zašto ne vidite rezultate.
Shutterstock 

#Loša dijeta 

"Mnogi detoks smatraju da treba da popiju litre i litre vočnih sokova i da jedu voće u neograničenim količinama. Drugim rečima, tako se konzumira velika količina šećera, podiže se insulin, stvaraju se bubuljice i pojačan je osećaj gladi. To je naravno suprotno od incijalne ideje i na taj način gubite nutritijente u organizmu."

#Čišćenje organizma i dobar osećaj 

"Nekima restriktivan način prehrane na kraći vremenski period odgovara i osećaju se energičnije, bolje, ali tada u manjim količinama ipak unose meso, bareno povrće i voće. Mali balans nije na odmet, jer u svakom slučaju je bolje da ne unosite tzv. junk food", objasnila je Dr Haythe.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/