Odnos prema dijetama, kao i mršavljenju je u potpunosti drugačiji danas, nego što je bio tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Naravno iz opravdanih razloga - životni stil se promenio prilično, vežbanja su samim tim u fokusu daleko više, a brojnost namirnica na tržištu je daleko raznovrsnija. 

Sa druge strane pojam mršavosti je od sredine 20. veka aktuelan i čini nam se da (nažalost) mnoge osobe stavljaju prioritet na anoreksičnom izgledu, a ne na zdravlju.

Dame koje su obeležile prvu poloviju 20. veka su i te kako imale svoj pogled na savršen izgled i jesu praktikovale limitirani način ishrane, ali svakako nije bilo "odricanja trista" za postizanje savršene figure. 

U nastavku pročitajte kako su svoje telo i vitku liniju održavale najslavnije ličnosti iz sveta filma i zabave. 

1. Audrey Hepburn 

U intervju za Yahoo! Health, sin Audrey Hepburn Luca Dotti, potvrdio je da je njegova majka bila veoma kategorična po pitanju ishrane i života, ali da je prednost uvek davala svežoj hrani koju je nabavlajala kod lokalnih prodavaca na pijaci u Švajcarskoj.

Čuvena glumica je pila dosta vode, 80 procenata njene ishrane baziralo se na voću i povrće, te nije bila veliki ljubitelj mesa. Jednom mesečno, praktikovala je detoks koji je potrazumevao limitiran unos voća, povrća i jogurta i neograničen unos vode. 

2. Elizabeth Taylor 

Autorka knjige "I'll Have What She's Having: My Adventures In Celebrity Dieting", testirala je dijetu Elizabeth Taylor, koja je podrazumevala ovaj jelovnik - za doručak kajganu sa jajima i mimoza salatu, zatim za ručak tost sa puterom, te za večeru piletinu sa kikirikijem, krompir pire, kukuruzni hleb. 

Rezultat? Za 14 dana, Rebecca Harrington uspela je da smrša zahvaljujući ovom jelovniku 3 kilograma. 

3. Jacqueline Kennedy Onassis 

Glamurozna Jackie-O praktikovala je različite strategije. Ponekad je jela samo krompir sa kavijarom, a konzumirala paradajz sa sirom kada nije bila preterano gladna. Među njenim omiljenim slatkišima nalazi se kolač Peaches Cardinal koji podrazumeva skuvane breskve u sosu od brusnica, servirane mahom uz kuglu sladoleda.

Na sledećoj strani pročitajte kakvog režima ishrane su se pridržavale Sophia Loren, Marilyn Monroe i Greta Garbo.

PageBreak

4. Sophia Loren 

Italijanska glumica je u više navrata istakla da se pridržavala mediteranske dijete koja je podrazumevala povrće, pastu i vino: "Radije bih da jedem pastu i pijem vino, nego da nosim XS veličinu". 

5. Marilyn Monroe 

Za magazin Pageant Magazine iz 1952. godine, Marilyn je otkrila kako njen magičan napitak koji pije svako jutro čine 2 umućena jaja i čaša toplog mleka. Za ručak Monroe je jela sladoled, dok je za večeru imala običaj da pojede stek ili jagnjetinu sa pet svežih šargarepa. 

6. Greta Garbo 

Autorka Rebecca Harrington u knjizi "I'll Have What She's Having: My Adventures In Celebrity Dieting" je istakla kako je slavna Greta Garbo imala specifičan odnos prema hrani i da je verovala u tzv. "wonder foods" -  često konzumiranje melase i ovsenih pahuljica. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/