Ako biste nas pitali za 5 razloga da započnemo vikend uz čašu crvenog vina, to bi bili sledeći:

1. nismo izašli u provod godinu dana
2. nismo videli more godinu dana
3. radimo 24/7
4. nikada duže i više nismo bili sami
5. dosta nam je stresa, brige i neizvesnosti

U to ime, živeli

Dosta toga smo već izgubili, pa se sitnih radosti teško odričemo.

Ipak, kako biste večeras mogli mirne savesti da se ušuškate uz TV, sa hidratantnom maskom na licu i punom čašom u ruci, pitali smo stručnjake kojih je to 5 benefita crvenog vina po naše zdravlje

1. Štiti srce

Crveno vino sadrži antioksidanse koji se zovu polifenoli i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga, smanjuje nivo holesterola u krvi, čuvajući vas od blokiranja arterija i srčanog udara.

2. Održava normalnu vrednost šećera u krvi

Jedinjenja koja se nalaze u crvenom vinu stimulišu izlučivanje insulina i proteina koji podstiču regulisanje nivoa glukoze u krvi. To ne znači da ćemo zloupotrebiti ovu činjenicu kako bismo uz vino pojeli i omiljeni kolač (makar ne svaki put...).

Evo 5 razloga da započnete vikend uz čašu crvenog vina (bez griže savesti)
Foto: Unsplash/Mathilde Langevin

3. Jača pamćenje

Šta nam je potrebnije u ovim danima kada imamo toliko obaveza da vrlo često zaboravimo one najvažnije? Da bolje pamtimo. U tome pomaže crveno vino koje sadrži resveratrol, antioksidans koji štiti mozak, usporava njegovo starenje i povećava njegovu moć.

4. Umiruje alergiju

Flavonoidi i antioksidansi iz crvenog vina mogli bi da smanje simptome astme i alergije u većini slučajeva, kažu nedavna istraživanja.

5. Sprečava nastanak karijesa

U studiji objavljenoj još 2014. godine, otkriveno je da crveno vino ubija bakterije više nego tečnost za ispiranje usta. Testiraćemo to čak i po cenu ljubičastih usana od tragova vina.

Priredila: Tara Đukić