Višak kilograma često može da predstavlja zdravstveni problem. Višak masti na stomaku, takozvanih visceralnih masti koje okružuju unutrašnje organe povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa i raznih kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko želite da skinete masti sa stomaka, prvo što treba da uradite jeste da promenite režim ishrane.

Ne postoji način da delujete samo na visceralne masti, ali možete da poboljšate opšte zdravlje uvodeći promene u ishrani, koje podrazumevaju unos više vlakana i proteina, kao i konzumiranje dovoljno vode kako bi organizam bio hidriran. Dijetetičarka Jenet Colman ističe da je najbolje da počnete od doručka jer će odgovarajući doručak ubrzati metabolizam na početku dana. 

U nastavku otkrijte njene preporuke za zdrav doručak...

Ovsena kaša

Ovsena kaša ima brojne zdravstvene koristi, poput stabilizovana nivoa šećera u krvi, snižavanja holesterola, smanjivanja rizika od hroničnih bolesti i pomoći u mršavljenju.

Ovako dobra dejstva duguje visokom sadržaju rastvorljivih vlakana, koja su veoma važna za mršavljenje. Štaviše, istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu kliničog nutricionizma je pokazalo da se unos rastvorljivih vlakana povezuje diretkno sa smanjenjem sala na stomaku.

Orašasti plodovi

Dijetetičarka Jenet Colamn kaže da su bademi i drugi orašasti plodovi sjajan način da istopite salo na stomaku.

"Dobar su izvor proteina biljnog porekla i zdravih masti, poput omega-3 masnih kiselina, a ove masne kiseline pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i insulina, što je važno za smanjenje masti na stomaku", kaže Jenet.

bademi i drugi orašasti plodovi su sjajan način da istopite salo na stomaku.
fernanda-martinez-NwmqEnnQNw4-unsplash.jpg 

Voće

Voće je sjajan izbor kao dodatak doručku za one koji žele da skinu višak masti sa stomaka jer će sprečiti želje za slatkišima tokom dana i duže će vas držati sitim, pošto sadrži hranljiva vlakna.

Pojedine vrste voća poput jagoda ili borovnica sadrže flavonoide, koji doprinose mršavljenju.

"Dodavanje voća poput nara, zelene jabuke, kivija ili pomorandži može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola, a doprinosi i smanjenju faktora rizika srčanih bolesti", kaže dijetetičarka Jenet.

Najbolje je da za doručak unesete namirnice koje sadrže protein i zdrave masti, a uz to dodate i voće – na primer, u kašu dodajte voće i malo orašastog voća ili putera od nekog orašastog voća po svom izboru.

Voće je sjajan izbor kao dodatak doručku za one koji žele da skinu višak masti
nati-melnychuk-xB8TsYqOJQ8-unsplash.jpg 

Fermentisane namirice

Fermentisane namirnice su od velike pomoći u topljenju abdominalnih masti.

"Fermentisane namirnice su pune dobrih bakterija i poboljšavaju zdravlje creva", kaže dijetetičarka. Ona ističe da je studijama dokazano da "konzumiranje fermentisanih namirnica može da smanji visceralne masti, posebno abdominalnoj regiji".

Njen savet je da za doručak uz malo jogurta pojedete voće, orašaste plodove i semenke.