Kako je lubenica postala beauty sastojak?

Lubenica pripada istoj porodici voća kao dinja i bundeva, a krastavac joj je nešto poput daljeg rođaka. Tako da i nije iznenađujuće da su recepti za DIY maske počeli da zamenjuju krastavce pulpom lubenice. Korejske bake koriste ohlađenu kašu ili tanke, prozirne kriške kad im je koža izgorela od dugog izlaganja suncu, a njihove unuke leče akne na isti način. Efekat je hidrirajući i umirujući. I nadražena koža brže se oporavlja.

Koje su prednosti pulpe i kore lubenice?

Lubenica se sastoji od gotovo 96% vode. Odatle i njena zavidna hidratantna svojstva. Ali stvar nije samo u vodi. Glavni superheroj unutrašnjeg sveta lubenice je citrulin. Ova aminokiselina deluje kao blagi piling koji je siguran čak i leti. Citrulinu pomaže partner - likopen, pigment koji mesu lubenice daje prekrasan crveni ton, noseći i protivupalno svojstvo. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, lubenica je zauzela svoje mesto pod suncem u svetu lepote.

Lubenica deluje u borbi protiv starenja.
Unsplash/Neha Deshmukh 

Kakva je korist od ulja semenki lubenice?

Iz semenki crne lubenice dobija se lagani nemasni maslac. Ima puno vitamina E i masnih kiselina koji pomlađuju kožu na svim frontovima: sprečavaju i izglađuju bore, posvetljuju pigmentaciju i tamne kolutove ispod očiju. U sastavu ulja nalaze se i vitamini A i C. Normalizuju oštećenu kožu nakon izlaganja suncu, vetru, pa čak i stresu.

Da li može da se koristi za kosu?

Da, posebno ljubiteljima čestog farbanja i oblikovanja toplim aparatima. Ulje lubenice omekšava i zaglađuje kosu, a da je ne opterećuje.

Je li lubenica samo ukusna ili je zdrava i za organizam?

U pulpi lubenice samo je 27 kcal na 100 grama, a u semenkama - belančevine i masne kiseline, pa je mogu jesti čak i oni koji pažljivo prate svoju težinu. Sportaši koriste sportske suplemente s citrulinom zbog njegove sposobnosti poboljšanja cirkulacije krvi. Osim toga, sadrži gotovo sve glavne vitamine i minerale, tako da lubenicu slobodno dodajte u svoj letnji jelovnik kako ne biste patili od prolećnog nedostatka vitamina.