Verovatno ste čuli za fitness preporuku od 10.000 koraka dnevno. To je obično glavni cilj ako se želite više kretati, poboljšati svoje zdravlje i raspoloženje, i to na najjednostavniji mogući način - hodanjem. Sve te evidentne prednosti inspirisale su izazov 10.000 koraka dnevno na TikToku, u kojem pokušavate da ih uradite bez obzira na sve okolnosti tokom dana.

Da biste dosegli cilj od 10.000 koraka dnevno, možete da hodate na traci za trčanje, koračate na mestu kod kuće ili da idete na duge šetnje na otvorenom (na TikToku poznato kao i "hot girl walk"). Nije važno da li pada kiša, je li hladno ili ste se zadržali na poslu - računa se i skip na mestu dok perete zube.

Nema sumnje da je dobar osećaj videti da ste dosegnuli cilj na svom pametnom satu, a ciljanje na ovaj okrugli broj svakako je dobar motivator. Međutim, ako mislite da još uvek niste spremni, dobro je znati da se i kraće šetnje računaju. "Iako je 10.000 koraka osnova, studije pokazuju da je dostizanje cilja od 7.500 koraka svaki dan dovoljno za produženje životnog veka", izjavila je za Bustle fitness stručnjakinja Erin Beck.

Ne morate da prebacujete sebi ako ne dođete do 10.000 koraka svaki dan jer i aktivnost od 7.500 koraka ima svoje prednosti. "Dobra cirkulacija, niži holesterol i manje šanse za dijabetes su zdravstvene prednosti koje proizlaze iz redovnog treninga, a čak i jednostavna aktivnost poput hodanja može biti dovoljna", kaže Beck.

TikTokeri se slažu da je hodanje odličan način da razbistrite misli. Svakodnevno intenzivnije hodanje utiče na mentalnu jasnoću, ublažava simptome anksioznosti i depresije te poboljšava kvalitet sna, tako da se možete probuditi svežiji. "Hodanje takođe pomaže u oslobađanju od stresa i napetosti. Ponekad vam ciljano hodanje kako biste se udaljili od problema pomaže da steknete bolju perspektivu kako biste ga mogli rešiti kad se vratite".

TikTok izazov 10000 koraka dnevno TikTok/lexijaws

Kako početi?

“Savetujem da počnete s povećanjem od 500 koraka svaki dan i da se izazovete da uradite tih nekoliko dodatnih koraka parkiranjem automobila dalje od kuće ili pronalaskom vežbi koje olakšavaju prelazak na hodanje. Iznenadili biste se koliko još koraka možete da napravite s malim promenama stvari koje već radite",kaže Beck.

Beck takođe preporučuje korišćenje merača koraka. “Kako biste si olakšali stvari, podelite sate u korake - na primer, ciljajte na 1000 koraka svaki sat u razdoblju od 10 sati. Iako vam dan može biti duži, kasnije ćete imati vremena da nadoknadite propuštene korake".

Ako vam šetnje brzo dosade, Beck predlaže slušanje omiljene muzike, šetnju sa psom ili prijateljem ili odabir novih mesta za šetnju svake nedelje radi promene okruženja. "Sve što vam pomaže da uživate, pomoći će vam da napravite više koraka", rekla je stručnjakinja za fitness.